Kažu da svakog Evropljanina u Japanu najviše šokira ne kultura zemlje, ne sumo rvanje, već toaleti. Ima ih svuda, čak i u šumi.

Godine 1968. premijer je odlučio da poštedi svoj narod jutarnjeg stresa. Činjenica je da se u Japanu toaleti ne greju  i da je svako jutro cela zemlja sedala nagom zadnjicom na hladnu klozetsku dasku. Ovu situaciju su ispravili. I tako je sve krenulo.. Veoma je brzo WC šolja u Japanu dostigla neverovatan progress.

Evo priče jednog impresioniranog očevica posetivseg japanski toalet

Poklopac toaleta je bio zagrejan na temperaturu mog tela. Vazduh je osvežen ugrađenim klima uređajem (22′ C). Dok sam se približavao, poklopac se automatski podigao i zasvirala je tiha muzika, dovodeći me u stanje blaženstva. Po završetku procesa, negde ispod, mala teleskopska šipka se glatko pomerila napred i uredan mlaz tople vode oprao je sve što Evropljani čiste toalet papirom. Posle toga me je osušio mlaz toplog vazduha iz fena ugrađenog u toalet.

Voda je glatko, bez zvuka, uklonila proizvode mog tela, ostavljajući blistavo belu površinu od fajanse. Toalet mi je tada ljubazno rekao nešto na japanskom (verovatno zahvalio na prijatnom poznanstvu i poželeo dalji uspeh). Nažalost, nisam mogao da nastavim ovu zanimljivu komunikacuju – moje znanje japanskog jezika je ograničeno na četiri fraze, od kojih nijedna nije zainteresovala proizvod od fajanse.

Da, skoro sam zaboravio. Tokom procesa, toalet je stvorio blagi vakuum ispod mene, gurajući vazduh kroz ugrađeni sistem za čišćenje. Dakle, vazduh u toaletu je bio… kako da se izrazim… neukaljan. Inače, dva dana kasnije naišao sam na WC šolju, koja je po želji takođe dezodorisala atmosferu. Izabrao sam miris borove šume.

Toaleti u Japanu nije samo bela tehnika, već su predmet svojevrsnog kulta.

U bilo kojoj robnoj kući, specijalizovani odeljak je snabdeven kompjuterizovanim proizvodima renomiranih japanskih brendova toaleta: Toto, Inak i Matsushita Electric (prepoznatljiv po ogromnom Panasonic znaku). Razlog za kult je jednostavno objasnio direktor marketinga Inak-a Masaširo Iguči: „U japanskoj kući, jedino mesto za uspostavljanje balansa sa samim  sobom, je toalet. A WC šolja u njemu je glavni centar zabave.“

Moderni japanski toaleti mogu učiniti mnogo. Proizvodi Matsushita menjaju temperaturu u toaletu za 7 stepeni za pola minute i masiraju zadnjicu mlazovima tople vode.

Najbolji Inak modeli su opremljeni sa dva stereo zvučnika sa obe strane sedišta i slot za fleš memoriju sa vašim omiljenim MP3 melodijama. Toaleti dolaze sa pet opcija pratnje: pevanje ptica, muzika za opuštanje, klasika, buka vodopada ili tradicionalna japanska harfa.

Ali toalet Toto, od milja nazvan VelliouII, nadmašio ih je sve: mali mehanički manipulator  kašikom uzima uzorak urina, automatski nadgledajući nivo šećera. Takve mehaničke ruke sa kašikama su budućnost. Uskoro će uzeti više od obične analize urina. Stvar je u tome što  se opremanjem WC šolje visokokvalitetnom akustikom prodaja ne može brzo povećati.

S druge strane, stanovništvo Japana ubrzano stari i sve više ljudi ima potrebu za stalnim medicinskim nadzorom. U bliskoj budućnosti, „velika toalet trojka“ će na tržište izbaciti toalete – kućne medicinske centre koji će meriti krvni pritisak. I poklopac će meriti težinu sa tačnošću do miligrama.