Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez uručio je danas u Istočnom Sarajevu pohvalnice sedmorici pripadnika Sektora za deminiranje za postignute rezultate u protivminskim akcijama u Srpskoj.

Povodom 4. aprila – Međunarodnog dana borbe protiv mina, pohvalnice su dobili Simo Duljković, Slobodanko Milaković, Željko Popović, Radojica Jovičić, Stojan D. Grujičić, Miroslav Mrakić i Dušan Medan. Pohvaljenim deminerima i svim drugim pripadnicima ovog sektora Elez je čestitao Dan borbe protiv mina i poželio im mnogo zdravlja, sreće i uspjeha ovom zahtjevnom poslu.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

„Oni obavljaju najteže zadatke sa kojima se susreće Republika Srpska 20 godina nakon rata. Iskustva govore da je to i dalje opasan, vrlo težak i zahtjevan posao koji podrazumijeva poštovanje discipline, znanje, te učenje svega što moderne tehnologije donose“, istakao je Elez.Prema njegovim riječima, kako vrijeme odmiče poslovi deminiranja su sve teži i zahtjevniji, a lokacije na kojima se obavljaju udaljene su od gradova i nepristupačnije.

„U deminiranju se primijenjuju nove metode sa kojima se deminiri moraju upoznati, obučiti se i pripremiti. Zahvaljujemo se Vladi Republike Srpske koja je, uz podršku predsjednika Srpske Milorada Dodika, dala znatna srdstva za unapređenje Sektora deminiranja“, poručio je Elez.

On je rekao da će, na osnovu kredita Svjetske banke, uskoro stići oprema kako bi bio pojačan ovaj sektor, te zahvalio svim donatorima koji su u prethodnoj godini pomogli da se zamijene detektori za otkrivanje mina, kupe vozila i obuče demineri za zadatke koji im predstoje u budućnosti.

Prema njegovim riječima, 2017. godine je 20 godina od osnivanja Republičke uprave Civilne zaštite, pa će tom prilikom biti nagrađeni i pohvaljeni zaposleni u drugim sektorima koji to zaslužuju. Jedan od nagrađenih deminera Slobodanko Milaković iz Banjaluke rekao je da ovaj težak i rizičan posao obavlja već 17 godina odgovorno, te dodao da današnje priznanje dodatno motiviše da ga ubuduće obavlja još bolje.

 

 

 

 

Izvor:Grad Istočno sarajevo