Festival malih scena i monodrame je svoj život započeo ratne 1995. godine u Hadžićima, pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske. Organizator prvog festivala bila je Republička ustanova za kulturno – umjetničke djelatnosti Srna fest. Festival monodrama Republike Srpske imao je zadatak da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst.

Festival je godinama rastao i stasao u Međunarodni festival malih scena i monodrame. Festival je izašao iz okvira prvog festivala, osim monodrama uvrštene su i kamerne predstave, što se održalo i do danas, po pravilu: pet kamernih predstava i četiri monodrame u takmičarskom dijelu programa.

Od 5. do 9. decembra 2017. godine, Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo organizuje 22. Međunarodni festival malih scena i monodrame. U programu Festivala učestvovaće pozorišta iz Republike Srpske i regiona. U zvaničnom, takmičarskom programu Festivala predstaviće se pet pozorišnih komada, kao i četiri monodrame. Festival će ponovo ponuditi široku paletu različitih dramskih žanrova, glumačke igre, tematskih i sadržajnih poruka.

Selekcija je, po kvalitetu izabranih komada izuzetno ujednačena, pa će tako i odluka o pobjednicima biti svojevrstan izazov za članove žirija. I ove godine dodjenjuju se četiri festivalske nagrade: nagrada za najbolјu predstavu u cjelini, najbolјu monodramu, najbolјeg gmulca i glumicu Festivala.

Bogat prateći program 22. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame činiće promocije najnovijih izdanja (promocija zbirke poezije „Snivačima, iz nesna“, autora Predraga Bjeloševića; prpmocija romana „Vojnik ničije vojske“, autora Ilije Gajice; predstavlјanje zbirke pjesama za djecu „Pogodi ko sam“, autora Rajka Tanasijevića). Jedan dio programa ovogodišnjeg Festivala izvešće se i u Kulturnom centru Pale.

U sklopu svečanog otvaranja i zatvaranja Festivala učestvovaće profesori i studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a u Galeriji Kulturnog centra za sve vrijeme trajanja Festivala biće izložene slike akademske slikarke Bilјane Elčić.

Potrebna sredstva za realizaciju Festivala obezbjeđena su kroz projekte na konkursima Ministrastva prosvete i kulture Republike Srpske, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Istočno Sarajevo, te uz pomoć opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Turističke organizacije Istočno Sarajevo.