“Scholarships for disadvantaged students” je projekat koji je po prvi put u akademskoj 2016/17. godini, realizovala fondacija “Bosnia & Herzegovina Futures Foundation” u saradnji sa dr Edhemom Čustovićem sa „La Trobe University“ u Melburnu.

Cilj ovog projekta je stipendiranje studenata koji se obrazuju za inženjerska zanimanja na prostoru čitave Bosne i Hercegovine.

Za stipendiju aplicirati mogu redovni studenti Bečelor (Bachelor) studija iz bilo koje oblasti inženjeringa koji ne primaju nijednu drugu stipendiju.

Visina stipendije je 1800 KM i biće isplaćivana u dvije rate po 900 KM. Prednost u dodjeli stipendije imaju studenti slabog materijalnog stanja, te studenti koji uz uspješno studiranje pokazuju visok nivo posvećenosti društvenom aktivizmu, volontiranju ili društveno korisnom angažmanu.

Dobitinici stipendija za 2016. godinu će biti predstavljeni na kongresu „SYP BiH 2016“ koji će se održati od 1. do 4. decembra u Sarajevu.

Dobitnici stipendija moraju biti spremni na aktivan rad sa IEEE sekcijom BiH i „La Trobe University Innovation & Entrepreneurship Foundry“ (LIEF Lab). Uz novčanu nagradu, dobitinici stipendija će imati priliku da rade sa iskusnim svijtskim inženjerima/naučnicima uz koje će, takođe, imati priliku, ako se dokažu, da dobiju internacionalno radno iskustvo.

Napomena: U slučaju da aplikant bude izabran u uži krug, na intervju se moraju dostaviti dokumenti koji potvrđuju informacije date u upitniku.

Rok za prijavu za stipnedije je 23. novembar 2016. godine.

Više informacija kao i upitnik za prijavu mogu se pronaći na stranici: http://ypsc.ieee.ba/scholarships/