JONGTRAMPPJONGJANG – Severnokorejski mediji su ove nedelje dva puta pohvalili američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa i oštro kritikovali kandidatkinju Demokratske partije Hilari Klinton.
Tramp je prvu pohvalu dobio u uredničkom tekstu dnevnika „DRPK Tudej“ koji ga je nazvao mudrim političarem i kandidatom koji ima viziju budućnosti, jer je izjavio da bi SAD mogle da povuku svoje vojnike iz Južne Koreje ukoliko vlada u Seulu ne pokrije njihove troškove, kao i zbog toga što je izrazio spremnost da razgovara sa rukovodstvom u Pjongjangu.
Dnevnik, čiji je portal namenjen širenju propagande van zemlje, je ocenio da je Hilari Klinton dosadna jer je obećala da će sprovoditi politiku sličnu američkoj politici prema Iranu radi rešavanja pitanja severnokorejskog nuklearnog oružja.
Zvanični organ vladajuće partije Rodong Sinmun je napisao da je pojava Trampa dovela do porasta straha u Južnoj Koreji zbog izjave o mogućnem povlačenju američkih trupa sa korejskog poluostrva.
Partijski dnevnik je naveo da vlada Južne Koreje treba da prestane da bude sluga stranim snagama, ali nije direktno komentarisao Trampovu predsedničku kandidaturu. North Korea says Donald Trump is a wise choice for president: https://t.co/xP7i4xowg9 pic.twitter.com/44B752yYLw— Reuters Top News (@Reuters) June 1, 2016