Nenad Lubura (43) pobjednik je ovogodišnjeg plivanja za Časni krst, koje se drugu godinu organizuje u Istočnoj Ilidži.

Lubura je bio najbrži u konkurenciji od 13 učesnika, koji su plivali 33 na metra (godina kada je kršten Isus Hrist) u hladnoj Željeznici kod mosta ”Ratko Močević”.
– Učestvovao sam i prošle godine, a ako Bog da učestvovaću i naredne. Nagrada mi i nije toliko bitna, koliko mi je bilo bitno da na današnji dan učestvujem i dam doprinos u očuvanju naše tradicije. Ovo treba doživjeti – rekao je Lubura.

Organizatori manifestacije su Srpska pravoslavna crkvena opština Vojkovići, SKUD Vojkovići i Džudo klub Famos. I ove godine generalni pokrovitelj bila je opština Istočna Ilidža.
– Opština je bila generalni pokrovitelj i prošle i ove godine, a biće i svih narednih. Smatramo da na ovaj način, kao i širom pravoslavnih zemalja, treba da gajimo i čuvamo našu tradiciju. Kod nas to ranije nije bila praksa, ali zahvaljujući ljudima koji su entuzijasti, prije svega zhvaljujući Ranku Skakavcu, imamo ovu manifestaciju, koja postaje tradicionalna. Vjerujem da će iz godine u godinu biti sve bolja i masovnija – rekao je Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

Najboljem plivaču uručeni su zlatnik i krst, a ostalim učesnicima uručene su medalje i diplome.

Učesnici 2. tradicionalnog plivanja za Časni krst: Nenad Lubura, Miloš Lonco, Marko Kovač, Miloš Kovač, Lazar Anđić,Goran Marić, Nenad Ikonić, Miloš Golić, Goran Lubura, Budo Stanišić, Đorđe Elez, Damjan Kravljača, Vojislav Čelik.

Izvor: Opština Istočna Ilidža