Kvalitetan san je vrlo bitan za zdravlje, te ukoliko se uzme prosjek u obzir, čovjek provede trećinu života spavajući.  San je neophodan, jer oporavlja organizam, ali da li ste razmišljali o tome da položaj u kojem spavate može da utiče na zdravlje? Do sada smo imali priliku da čitamo kako položaj spavanja može da nam ukase na nečiji karakter, te posmatrali to kao zabavu. Međutim, čini se da je ta tema malo ozbiljnija od toga, pa Vam u nastavku donosimo kratki pregled toga kako položaj tijela utiče na stanje organizma.

                Spavanje na leđima (s rukama na trbuhu)

Ovaj položaj može uzrokovati bolove u leđima. Ako patite od hrkanja, ova poza može pogoršati stanje jer sužava dišne puteve.

Spavanje na leđima (s rukama uz tijelo)

Ova poza otkriva da volite držati sve za sebe i čuvate svoju privatnost. Prema WebMD-u, 8% svjetske populacije spava u ovom položaju. Možda biste se trebali malo opustiti.

Spavanje na trbuhu

Oni koji spavaju na trbuhu, najčešće izbace jednu nogu u stranu i okrenu glavu bočno. Ova iskrivljena poza može uzrokovati bol u vratu i donjem dijelu leđa. Takođe se stvara pritisak na mišiće I zglobove, pa se generalno preporučuje da se taj položaj izbjegava.

Spavanje na boku s partnerom (tvz. Spooning)

Lijepo je spavati u dvoje, no ovaj položaj spavanja ne garantuje mirnu noć i dubok san.

Iako grljenje s partnerom smanjuje nivo stresa, očekujte češće buđenje tokom noći.

Pravilno spavanje je..?

Spavanje na boku

Ako imate problema s hrkanjem, spavajte na boku i to na svojoj strani kreveta. Bolje ćete se naspavati, a tijelo će biti u najprirodnijem položaju. Ako glasno hrčete, možda patite od apneje koja može uzrokovati visoki krvni pritisak i srčane probleme.

Bol u leđima

Spavanje na boku smanjuje bol u leđima, pogotovo ako između nogu stavite jastučić koji se smanjiti pritisak na kukove i donji dio leđa.

Spavanje za trudnice

Nezgodno za one dame koje su navikle spavati na stomaku..Stručnjaci preporučuju trudnicama spavanje na lijevom boku. Ovaj položaj omogućava bolji protok krvi i hranjivih materija do djeteta.

Spavanje na leđima, raširenih ruku i nogu

Ovaj položaj može ublažiti bol u cijeloj kičmi i vratu.Takođe pomaže u ublažavanju žgaravice jer je glava na povišenom, što onemogućava da kiselina iz želuca dođe do jednjaka.

Izgleda da nas spavanje odaje na više načina. Možda nismo ni svjesni da sa promjenom par navika možemo mnogo da utičemo na kvalitet života. U svakom slučaju se nadamo da bi ovaj prilog mogao biti nekome od koristi.