Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić i članovi najužeg gradskog rukovodstva posjetili su danas opštinu Istočna Ilidža.

Na sastanku sa načelnikom opštine Marinkom Božovićem i predstavnicima opštinske uprave konstatovano je da je saradnju Grada Istočno Sarajevo i Opštine Istočna Ilidža, koja je proteklih godina bila izuzetno dobra, potrebno očuvati i unaprijediti realizacijom zajedničkih projekata.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da postoje određene nadležnosti koje povezuju grad Istočno Sarajevo sa opštinom Istočna Ilidža.

„Opština Istočna Ilidža bilježi rast broja stanovnika, rast i razvoj privrede, te rast i razvoj drugih institucija. Ova opština zaslužuje sve pohvale“, naveo je Vuković, dodajući da će opština Istočna Ilidža, kao i druge udružene opštine, imati punu podršku gradskog rukovodstva.

„Raspoloženi smo da u narednom periodu budemo vrlo operativni i da budemo na raspolaganju za sve što je u okviru naših nadležnosti“, rekao je Vuković.

Predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić rekao je da su ovakvi sastanci i kontakti bili praktikovani i ranije, te da to treba nastaviti, kako sa opštinom Istočna Ilidža, tako i sa drugim opštinama.

„Treba da održavamo redovne međusobne konsultacije i da koordinišemo aktivnosti Grada i svih opština, kako bismo unaprijedili funkcionisanje institucija i razvoj našeg grada“, rekao je Lučić.

Lučić kaže da će gradske vlasti nastojati da Grad Istočno Sarajevo ostane stabilna institucija, te da tu stabilnost dijelom prenese na opštine.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da je razgovarano i o nekim nadležnostima koje su prenesene sa Opštine Istočna Ilidža na Grad Istočno Sarajevo.

„Riječ je, na primjer, o funkcionisanju saobraćaja i pitanjima iz oblasti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture“, naveo je Božović, dodajući da je na sastanku bilo riječi i o Bolnici Istočno Sarajevo.

Božović je istakao da Grad Istočno Sarajevo u potpunosti opravdava svoje postojanje i da, kroz nadležnosti koje je preuzeo, olakšava funkcionisanje opština.

„U narednom periodu dogovaraćemo konkretne aktivnosti, koje se prvenstveno odnose na rješenje određenih komunalnih i infrastrukturnih pitanja“, naglasio je Božović.

Dogovoreno je uspostavljanje saradnje između Razvojne agencije Istočnog Sarajeva i opštinskih struktura, te zajednički nastup prema finansijskim organizacijama i institucijama. putem kojih je moguće obezbijediti sredstva za realizaciju određenih projekata.

Bilo je riječi o pronalaženju rješenja za problem naziva naseljenog mjesta u području Bolnice Istočno Sarajevo, kako bi se novorođenoj djeci u matičnim knjigama kao mjesto rođenja upisivalo Istočno Sarajevo.

U opštini Istočna Ilidža u toku su aktivnosti na rješavanju ovog pitanja. Zaključeno je da je, s ciljem trajnog rješavanja ovog problema neophodno izvršiti izmjenu zakona, prvenstveno Zakona o matičnim knjigama RS.

Istočna Ilidža je posljednja od šest opština u sastavu grada Istočo Sarajevo koju obilazi novo rukovodstvo Grada. Dogovoreno je da se u narednom periodu održavaju redovni sastanci i kontakti rukovodstva svih opština i gradske vlasti, kako bi bilo unaprijeđeno funkcionisanje lokalnih zajednica i grada Istočno Sarajevo u cjelini.

U delegaciji Grada Istočno Sarajevo bili su i zamjenik gradonačelnika Danko Vučetić i potpredsjednik Skupštine grada Vinko Radovanović.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo