Foto: Grad Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija i predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić, sa delegacijom grada Sarajeva, borave u turskom gradu Erzurumu, gdje je u toku Evropski omladinski olimpijski festival ( EYOF 2017). Samardžija i Lučić razgovarali su sa gradonačelnikom Erzuruma Mehmetom Sekmenom, koji ih je upoznao sa načinom na koji je EYOF 2017 pripremlјen i organizovan u tom gradu. Sekmen je našoj delegaciji ponudio svu neophodnu pomoć i podšku u organizaciji EYOF-a 2019, uklјučujući lјudske resurse i materijalna sredstva.

Predstavnici grada Istočno Sarajevo zadovolјni su onim što su vidjeli i čuli  u tom gradu na sjeveroistoku Turske. Smatraju da gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo mogu uspješno da organizuju ovu značajnu sportsku manifestaciju za dvije godine, ukoliko svi nivoi vlasti u BiH ispoštuju finansijske garancije koje su dali, kako bi se na vrijeme obezbijedila infrastruktura koja nedostaje, odnosno, revitalizovali sadržaji koji na našim planinama već postoje.

„Sve osnovne pretpostavke imamo, prirodne potencijale, smještajne kapacitete. Potrebno je da se ulože određena sredstva za izgradnju sadržaja koji nedostaju i da se obnove neki kapaciteti koji više nisu u funkciji. Od turskih domaćina, koji su nam ukazali gostoprimstvo i posvetili značajnu pažnju, dobili smo uvjeravanja da su spremni da nas podrže u organizaciji  EYOF-a 2019″, istakli su predstavnici grada Istočno Sarajevo, objašnjavajući da su predstavnici Erzuruma spremni da pruže pomoć u lјudstvu, izgradnji i rekonstrukciji infrastrukture, te organizaciji samog događaja.

Predstavnici gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo izrazili su zahvalnost domaćinima, koji su im u prethodnom periodu dva puta pomogli na putu ka EYOF-u. Prvi put kada su odustali od kandidature za EYOF 2017. u korist Sarajeva i Istočnog Sarajeva, znajući da se na drugoj strani nalazi kandidat s olimpijskim iskustvom i drugi put, kada su pokazali razumijevanje i preuzeli organizaciju ovogodišnjeg EYOF-a, kako bi Sarajevo i Istočno Sarajevo imalo dovolјno vremena da dovedu infrastrukturu i ostale organizacione pripreme na nivo olimpijskih standarda.

U Erzurumu borave i predstavnici Izvršnog komiteta EYOF-a 2019. koji prate sve organizacione pripreme turskih domaćina, radi potrebnih iskustava za 14. EYOF koji će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Predstavnici Istočnog Sarajeva i Sarajeva prisustvuju danas prijemu kod guvernera pokrajine Erzurum, a večeras, na ceremoniji svečanog zatvaranja, preuzeće olimpijsku zastavu.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo