Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je listu putnika avion ovog ministarstva “Tu-154” koji je jutros sa 92 osobe pao ju Crno more nedugo nakon poletanja iz Sočija prema Siriji.

Navedeno je da je u letjelici bilo 64 članova zvaničnog vojnog hora ruskih oružanih snaga “Ansambl Aleksandrov” koji su krenuli u rusku bazu Hmeimin gde je trebalo da učestvuju u proslavi Nove godine, kao i i izvršna direktorka humanitarnog fonda “Poštena pomoć” Jelisaveta Glinka. Vojni istražitelji Istražnog komiteta Rusije otvorili su krivičnu istragu, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin dobio informacije o rušenju aviona i prima nove koje stižu.

“Prerano je bilo šta reći, predsjednik čeka da slika bude potpuna”, rekao je Peskov koji je dodao da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na stalnoj telefonskoj vezi sa Putinom. Za sada je pronađeno tijelo jedne od žrtava, kao i dokumenti novinara ruskog “Kanala 1”. Portparolka Istražnog komiteta Rusije Svetlana Petrenko kazala je za TAS S da je krivična istraga otvorena zbog “kršenja pravila letačke bezbjednosti ili priprema za njiih.”

Istražitelji su zaplijenili dokumenta i ispituju osobe koje su pripremale avion za let. Ruska agencija objavila je da su spasilačke ekipe locirale ostatke letjelice na oko 1,5 kilometara od obale, na dubini od 50 do 70 metara. Avion je nestao sa radara u pet sati i 40 minuta po moskovskom vremenu nedugo poslije poletanja iz Sočija. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je kazao da je u avionu bilo osam članova posade i 84 putnika, a osim muzičara ruskog vojnog hora “Ansambla Aleksandrov” ostali putnici su bili vojnici koji su služili kao pratioci i devet novinara.

Izvor: Nezavisne