Istopolni parovi u Sloveniji će od danas moći da zaključe brak i da imaju ista prava kao i zajednice između muškaraca i žena.

Primena Zakona o istopolnim odnosima, koja je počela, omogućava istopolnim parovima prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, nasljednog i radnog prava, prava na odšete i penzije.

Jedino pravo koje istopolni parovi neće imati je pravo na vještačku oplodnju i usvajanje djece, navodi “Delo”. Upravo ova odredba izmenjena je u odnosu na prijedlog zakona koji nije prošao na referendumu u decembru 2015.

Poslanici su, nakon izmjena koje reflektuju volju stanovništva, zakon koji je danas stupio na snagu usvojili prije deset mjeseci.

Njime se predviđa da se istopolni partneri smatraju članovima uže porodice, pa kao takvi pored prava imaju i više obaveza, poput obaveze izdržavanja maloljetnog djeteta jednog od partnera.

Prvi istospolni brak prema novome zakonu u subotu će pred matičarem i u prisutnosti kumova sklopiti dvije žene, piše mariborski dnevni list “Večer”

Aktivisti LGBT organizacija smatraju da je novi zakon korak u pravom smijeru, s obzirom na to da su do sada partnerstva bila bez ikakve zaštite.

– Novi zakon je korak unaprijed u pravcu izjednačavanja prava istopolnih i raznopolnih brakova, ali on među njima i dalje pravi razlke. Mi ćemo nastaviti da se borimo za izjednačavanje prava, prije svega daljim osvješćivanjim ljudi – rekla je predstavnica društva Legebitra Lana Gobec.

Izvor: Buka