Srpski književnik i profesor na katedri za srbistiku Filozofskog fakulteta u Palama Saša Knežević objavio je svoj peti, po redu, roman „Zorolomac“, u izdavaštvu Narodne biblioteke Pale.

Prema riječima profesora Kneževića, roman „Zorolomac“ je pisan u prvoj ruci za konkurs „Zlatna sova“, kako on kaže, prilično na brzinu, s obzirom da je kasno saznao za pomenuti konkurs.

– Na romanu sam radio gotovo godinu dana, naravno ne intenzivno, u saradnji sa recenzentom Sanjom Macurom, koja je i profesor teorije i književnosti u Banjaluci, odličan poznavalac književnosti i dobar prijatelj, što je teško spojiti. Ona mi je ukazala šta bi trebalo pojačati, promijeniti, utvrditi neke likove, odnose i relacije između zamršenih tokova radnje u romanu, što sam ja i radio tokom proteklih godinu dana – kaže Knežević.

On dodaje da je nakon svega toga, u dogovoru sa urednikom ovog izdanja Željkom Grujićem i direktorom Narodne biblioteke Pale Bojanom Čvorom, odštampao ovo izdanje „Zorolomca“ u tiražu od 300 strana.

– Nekako sam stalno razmišljao o tome da bismo u ovoj teškoj 2020. godini trebali da uradimo nešto lijepo i da je na taj način završimo. Roman je vrlo kompleksan, kao i svaki drugi, međutim ovaj ima tri toka radnje i obuhvata period od tri vijeka. Prva priča je iz sadašnjosti, druga je iz 19. i treća iz 20. vijeka – kaže Knežević.

Prema njegovim riječima, unutrašnji tok ovog romana koji spaja tri različita perioda govori o životu jednog plastičnog hirurga, njegovom odnosu sa bivšom ljubavi iz mlađih dana Meri, koja je urednik jednog časopisa u Bostonu.

– Glavnik  lik, hirurg, šalje Meri razne priče iz misli svojih pacijenata, ali ona te priče ne objavljuje, sve do jedne koju on vidi iz oka jednog ranjenog Srbina, koji predstavlja i drugi tok radnje ovog romana. Radi se o jednom dječaku, koji je rodom Hercegovac, a 1804. godine prisustvuje rađanju Prvog srpskog ustanka, druguje sa Vukom, Simom Milutinovićem, knezom Milošem i drugim, koji u Beču formiraju prvu srpsku zajednicu- kaže Knežević.

On dodaje da se sljedeći tok radnje odnosi na priču koju taj glavni lik šalje Meri, a njena prijateljica Helen uviđa da je to roman koji se treba objaviti.

– Postoji i treći tok romana, a on je i neko „uzemljenje“, koje sve prizemljuje, a predstavlja dnevnik hirurga, koji po kazni zbog počinjenog grijeha u Beču, dolazi u Sarajevo i tu postaje najzaslužniji za izgradnju pruga kroz Bosnu i u Krajini. Njegov život ovdje se na neki način završava, on živi rasipnički i na kraju teško oboli – ističe Knežević. 

Prema njegovim riječima, izdavač knjige Narodna biblioteka Pale ima u planu da prvom tromjesečju naredne godine održi promociju romana „Zorolomac“, a o čemu će javnost biti naknadno obavještena.