Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić prisustvovao je danas na Palama promociji 175 diplomiranih studenata prvog studijskog programa, 45 mastera i 19 magistara, kojom je počelo obilježavanje Dana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U okviru obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta danas je otvorena izložba radova studenata Likovne akademije iz Trebinja, te održano pjesničko veče Đorđa Sladoja. Program će biti nastavljen sutra nizom prigodnih manifestacija.

„Od skromnih početaka ratne 1994. godine izrasli smo u jednog nastavnog i naučnog diva na kojem na 17 studijskih programa studira oko 2.000 studenata i radi 150 nastavnika i saradnika“, rekao je dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović.

On je naveo da se trenutno radi na licenciranju studijskog programa za francuski jezik i svjetsku književnost koji bi bio kompatibilan sa programom jednog od najstarijih evropskih univerziteta u Poatjeu, u Fracuskoj.

„Plan je da to budu prve zajedničke diplome“, rekao je Mastilović i dodao da se puno radi na međunarodnoj afirmaciji Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, promocija je samo dio Dana Filozofskog fakulteta u okviru kojih će danas biti otvorena izložba radova studenata Likovne akademije iz Trebinja, te održano pjesničko veče Đorđa Sladoja, a sutra će biti nastavljeni nizom prigodnih manifestacija.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić istakao je da je Filozofski fakultet najveći po broju studenata i studentskih grupa.

Grujić je na promociji saopštio da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu danas obaviješten da je uvršten u krug univerziteta koji mogu da koriste međunarodni znak i grb izvrsnosti u istraživanju.

„Mi ćemo to sada koristiti na svim zvaničnim dokumentima, tako da ćemo biti prepoznatljivi kao oni univerziteti koji se bave istraživačkim radom i koji imaju rezultate. Do 2020. godine univerziteti koji ne budu imali ovaj sertifikat, prema evropskim standardima, neće moći biti univerziteti već praktično visoke škole“, objasnio je Grujić.

Kao najbolji studenti generacije danas su nagrađene Marijana Dragičević, sa studijskog programa matematika i računarstvo, koja je diplomirala prosječnom ocjenom 9,89, druga po uspjehu je Damjana Trifković, sa studijskog programa razredna nastava i prosječnom ocjenom 9,86, a treća je Milica Bošković, sa studijskog program matematika i fizika i prosječnom ocjenom 9,84.

Student generacije Marijana Dragičević rekla je da je bilo potrebno mnogo rada i truda da bi postigla ovaj uspjeh.

„Ne postoje granice za ono što želimo i rad se definitivno isplati“, istakla je Dragičevićeva, koja želi da se i dalje usavršava u naučnoj oblasti koju je izabrala, zbog čega je upisala master studije.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo