Tomislav Niković, predjsednik Srbije, posjetiće Sarajevo po prvi put od kad je izabran na tu funkciju, potvrđeno je medijima iz Predsjedništva BiH.

nikolic2

Nikolić učestvuje na sastanaku regionalnih lidera  u okviru procesa „Brdo-Brioni“, a pored njega dolazak su potvrdili Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatske, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Boris Pahor, predsjednik Slovenije, Budžar Nišani, predsjednik Albanije,  Hašim Tači, predsjednik Kosova i počasni gost  Serđo Matarela, predsjednik Italije.

Regionalni predsjednici sutra popodne treblao bi da učestvuju na konferenciji  u okviru ovog samita. Nikolić je trebao da posjeti Sarajevo u martu ove godine, što bi bila i njegova prva zvanična posjeta BiH.

Međutim, njegova posjeta je otkazana jer je u međuvremenu u Švajcarskoj po potjernici iz Srbije uhapšen ratni komandant Armije RBiH Naser Orić. Odgađanje posjete zatražio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Izetbegović je u svom zahtjevu naveo da Nikolić može doći u zvaničnu posjetu BiH kada sva tri člana predsjedništva pokažu jedinstvo i spremnost.

Mediji saznaju da još nije dogovoren susret Nikolića sa Grabar-Kitarović. Tokom dvodnevnog skupa, koji podrazumijeva i neformalnu večeru za učesnike, dvoje državnika možda će da ugovore obostrano prihvatljiv termin posjete Nikolića Zagrebu, kao i da porazgovaraju o uslovima za otvaranje pregovaračkih poglavlja EU sa Srbijom. Uporedo sa sastnakom regionalnih lidera, danas popodne počinje i “Samit 100” koji organizuju Asa Group i BBI Banka Sarajevo.

 

Izvor:Press