Bivši predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila je da izjava lidera SBB-a Fahrudina Radončića da iza ubistva srpskog svata stoji SDA nije ništa novo, naglasivši da se Aliji Izetbegoviću žurilo da počne rat, te da ubica srpskog svata Ramiz Delalić Ćelo ništa nije radio bez njegove dozvole.

Već se i prije toga osjetilo da se nešto dešava u BiH, jedna napeta situacija. Očito je bilo da je Alija Izetbegović tražio povod za rat – rekla je Plavšićeva, podsjetivši da je Ramiz Delalić Ćelo uhapsio njenog brata i snahu, kao i akademika Milorada Ekmečića i odveo u svoj privatni zatvor.

Ona je istakla da Delalić ništa nije radio bez Izetbegovićeve dozvole, odnosno, Delalić je bio izvršilac onoga što je Izetbegović smislio, te da je on kriminalcima davao odlikovanja, pa ih poslije likvidirao.

Plavšićeva je navela da Radončićevo svjedočenje nije nikakvo otkriće i da je ubistvo srpskog svata izvršio čovjek po Izetbegovićevom nalogu, odnosno da je Ramiz Delalić Ćelo bio njegova “desna ruka”.

– Ko je naredio da mi se snaha i brat uhapse? Kakve su oni veze imali sa politikom SDS-a? Nikakve. Nije Ramizu Delaliću palo na pamet – hajde da ja njih hapsim. Nego mu je naređeno da to uradi. On je bio izvršilac – navela je Plavšićeva.

Ona je ispričala da joj je u dva sata noću Ćelo telefonom javio da se njen brat i snaha nalaze u njegovom privatnom zatvoru, kao i akademik Milorad Ekmečić, za koga je Ćelo rekao “onaj ludi profesor”.

– A taj, za kojeg je rekao “ludi profesor”, bio je profesor akademik Milorad Ekmečić, sa kojim je bila i njegova supruga. Ja sam mu predložila da dođem tamo, jer su ih upasili zbog mene. A on mi kaže: “Ako ti dođeš, ja ću tebe na tri komada razrezati!” – navela je Plavšićeva.

Ona kaže da je sve to slušao njen brat, koji joj je telefonom rekao da ne dolazi i da oni nešto tamo “raspravljaju o fudbalu”.

– Možete misliti! Ja tražim da razgovaram sa profesorom Ekmečićem i vidim da teško govori. Kaže mi: “Krv mi curi”. Ne znam šta je Ekmečić rekao, ovaj ga je /Delalić/ udario šakom u glavu. Od tih batina Ekmečić se do kraja života povijao i hodao pognuto, kao pod uglom od 90 stepeni – navela je Plavšićeva.

Ona je podsjetila da se na tadašnjim sjednicama Predsjedništva BiH, čiji je bila član, zajedno sa profesorom Nikolom Koljevićem, raspravljalo o ubistvu srpskog svata i da je Alija Izetbegović bio rezolutan da se taj slučaj mora hitno ispitati, da se mora pronaći ubica i ko je pucao na srpske svatove.

Nakon tih napadnih riječi Alije Izetbegovića, Plavšićeva kaže da je počela da sumnja, a posebno nakon što je na jednoj od sjednica rekao da postoji sumnja da su slučaj “srpskog svata” inscenirali Srbi.

– Ja sam ga već u nekoliko ranijih slučajeva dešifrovala… Užas jedan. Prosto kao da sam očekivala tako nešto, poznavajući ga. A vidite da se taj metod cijelo vrijeme ponavljao za vrijeme rata. Oni naprave nešto, pa optuže Srbe. To je ista šema za Markale, za red za hljeb… – rekla je Plavšićeva.

Ona je podsjetila da je u svim tim slučajevima, gdje su optuženi Srbi, svjedočio jedan vještak – Hrvat Berko Zečević i da se, kada se sve analizira, primjećuje uvijek ista šema tragedije.

– Ispod nečega je eksploziv i noge odoše. Znači, ide receptura iz jednog centra. Nikoga ne optužujem, ali je to tako. Počelo je s tim metodom da oni nešto urade, a da se optuže Srbi – rekla je ona, navodeći kao primjer sjednicu Predsjedništva na kojoj je Alija Izetbegović rekao da ima neke informacije da su Srbi isprovocirali događaj ubistvo srpskog svata.

Ona je dodala da ne vjeruje da će nakon svih ovih saznanja doći do promjene shatanja istine o počecima i uzrocima rata u BiH u zapadnim medijima i Haškom tribunalu.

– Oni da promijene mišljenje? Nema govora. Svi oni su imali neke debele razloge, zašto su za vrijeme, a i prije rata stali na stranu muslimana. Ne samo Haški sud, nego uopšte politika, a sud je odraz te politike – rekla je Plavšićeva.

Izvor: SRNA