U velikom broju evropskih metropola praznično raspoloženje vlada već od polovine novembra. Tada gradski trgovi procvjetaju, ljudi se guraju u redovima ne bi li se zagrijali uz kuvano vino i raznorazne gurmanluke, a sve to znači da – počinju božićni vašari.

Najpopularniji praznik u hrišćanstvu proslavlja se od zapada do istoka Evrope, a za koju god destinaciju da se odlučite, nećete pogriješiti. Sva vaša čula biće zadovoljena, a djete u vama biće vam vječno zahvalno na predivnoj zabavi.

Strazbur, Francuska

Vašar u Strazburu jedan je od najživopisnijih koji ćete ikada posjetiti. U centru grada postavljeno je na desetine kućica gde se prodaju sitni zanatski proizvodi, razni ukrasi za jelku, kulinarski specijaliteti i, ono što će vas najviše ugrijati i oraspoložiti, kuvano vino.

strazbur

Zbog prepoznatljivog vašara Strazbur je dobio nadimak Capital de Noel, odnosno – glavni božićni grad. Svake godine Strazbur poprima drugačiji izgled, ukrašen je drugačijom dekoracijom, ali jedna stvar se ne mijenja – domaćinska i prijatna atmosfera. Na mnogim listama ovaj vašar je ubjedljivo na prvom mjestu, a traje od kraja novembra pa sve do Nove godine.

Beč, Austrija

becAdventmarket u glavnom gradu Austrije nije samo jedna manifestacija, već predstavlja niz događaja po cijelom Beču.

Veoma je popularan među srpskim turistima zbog blizine, a osvetljeni štandovi su priča za sebe.

Počinje sredinom novembra i posetioci će moći da uživaju u mnogobrojnim štandovima koji će biti postavljeni ispred Skupštine grada, na Trgu Marije Terezije, ispred dvoraca Šenburn i Belvedere, u Prateru, kao i u drugim dijelovima grada.

Prag, Češka

prag

Božićni vašar u Pragu dešava se na Starogradskom trgu, a ponuda je karakteristična za Srednju Evropu – kuvano vino, kobasice i mesni specijaliteti, a obradovaće vas i činjenica da se pivo toči na svakom koraku. Od kraja novembra do prvih dana 2017. godine svi zainteresovani će moći da posjete štandove sa najrazličitijim suvenirima, a za potpun užitak zadužen je orkestar koji izvodi božićne pjesme. I Venceslav, drugi veliki gradski trg, ima svoj vašar, ali je on znatno manji.

Kopenhagen, Danska

Zabavni park Tivoli Gardens, jedna od najpoznatijih znamenitosti Kopenhagena, prvi put je otvoren 1843. godine, a od 1983. godine u njemu se održava prelijepi božićni vašar. Od tada, svake godine od sredine novembra pa do početka naredne godine posjetioci uživaju u parku irvasa, muzičkom horu, ali i u svečanoj hrani i piću. Ambijent podsjeća na najljepšu bajku, a posebnu čar predstavlja pomenuti hor koji izvodi tradicionalnu dansku muziku.

kopenhagen

Moskva, Rusija

moskvaOd početka decembra pa sve do pravoslavnog Božića u moskovskom parku Ismailovo može da se uživa u zimskom festivalu. Vašar u glavnom gradu Rusije malo je slabije posjećen od onih na zapadu Evrope zbog niskih temperatura, ali posjetioci neće pogriješiti ako otputuju tamo.

Mnoštvo boja, mirisa, ukusa i nasmijane djece u vama će probuditi onaj prelijepi prednovogodišnji i praznični osjećaj, a jedinstven je i zbog toga što njeguje rusku i pravoslavnu tradiciju.

Minhen, Nemačka

Božićni vašari vjerovatno su najbrojniji u Njemačkoj, a onaj u Minhenu po mnogima je najljepši. Bezbroj lampiona, miris kuvanog vina i kobasica i ostale dobre zabave može se naći u glavnom gradu Bavarske.

 U Minhenu se uoči Božića organizuje dvadesetak vašara, ali najpoznatiji je onaj ispred Gradske kuće. Održava se još od 14. vijeka, pa spada među najstarije na Starom kontinentu. Onog trenutka kada se na trg postavi jelka od 50 metara, koja je ukrašena hiljadama svijećica, stičete utisak da u vazduhu zaista ima magije. Vašar se završava 24. decembra.

minhen

Cirih, Švajcarska

cirihVjerovatno najneobičniji vašar na našoj listi održava se u Cirihu na potpuno čudnoj lokaciji – glavnoj željezničkoj stanici. Turisti, ali i slučajno prolaznici, mogu da uživaju u magičnoj atmosferi od druge polovine novembra do 24. decembra, a svake godine bude postavljeno oko 150 tezgi. U središtu ovog zatvorenog prostora nalazi se prelijepo ukrašena novogodišnja jelka koja je svojevrsni mamac i praznik za oči svim posetiocima.

Budimpešta, Mađarska

Božićni vašar u glavnom gradu Mađarske jedan je od deset najljepših vašara te vrste u Evropi. Mađarska muzika, nacionalni folklor i tradicionalna jela su razlozi zbog kojih se posetioci odlučuju baš za ovaj vašar.

budimpesta