Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je priča o referendumu o Danu Republike završena, ali da tek počinje priča o Ustavnom sudu, njegovom sastavu i načinu odlučivanja.

“Narodna skupština Republike Srpske je na bazi volje naroda donijela zakon o prazniku koji nije zabranjen ni odlukom Ustavnog suda. Epilog je to da će sve više biti sporan Ustavni sud BiH, njegov sastav i način odlučivanja”, rekao je Dodik  za TV1.

On je istakao da će to u narednim danima biti tema broj jedan u BiH.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima ozbiljne primjedbe i na rad Tužilaštva BiH, koje nije procesuiralo oko 90 prethodnih slučajeva u smislu sprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, nego je reagovalo tek na 92. slučaj – slučaj referenduma u Srpskoj.

“To je za nas bila politička motivacija, politizacija”, naglasio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je naveo da ni u prethodnim zakonskim rješenjima nije bilo govora o 9. januaru kao vjerskom prazniku, pa samim tim niti o diskriminaciji bilo koga u Srpskoj.

Govoreći o apelaciji Republike Srpske Ustavnom sudu BiH u vezi sa obilježavanjem 1. marta u Federaciji BiH, Dodik je rekao da se može očekivati da sud ukine tu odluku po istim elementima i obrazloženju kojim je ukinuo i odluku o 9. januaru, ali da misli da se to neće desiti.

“Mislim da će Ustavni sud BiH ponovo pokazati svoju političku, a ne pravnu dimenziju”, rekao je Dodik.

On smatra da bi u BiH trebalo da bude postignut dogovor u vezi sa obilježavanjem određenih praznika u skladu sa njenim različitostima.

“Ono što je bilo treba poštovati i to na način da to nikome ne smeta”, poručio je Dodik.

On je ukazao i na nelegalno formiranje vlasti u FBiH s obzirom na činjenicu da nije konstituisan Klub srpskih delegata u Domu naroda federalnog Parlamenta.

Dodik je odbacio primjedbe da su od priče u vezi sa referendumom on i SNSD imali političku korist.

“Ja sam predsjednik i političar i ono što mi se ukaže da pojačam svoju političku poziciju, to ću naravno i iskoristiti. To je sasvim legitimno i fer. Bavim se politikom i važno mi je da dobijem izbore”, naglasio je Dodik.

On je kao netačne označio spekulacije da svoje političke pobjede ostvaruje “zbog stalne svađe sa Sarajevom, sa Silajdžićima, Izetbegovićima…”.

Prema njegovim riječima, BiH upravljaju neki drugi ljudi, a ne oni koje narod izabere.

“Bez obzira šta mislili razni spin-majstrori i oni koji se bave podmetanjima i podmićivanjem, narod se ne može prevariti jer ima istinski osjećaj kako se treba opredijeliti o određenom istorijskom trenutku”, rekao je Dodik.

Osim referenduma, kaže Dodik, dobru stvar SNSD je napravio i organizacijom mitinga u Banjaluci, kao odgovor na miting opozicionog Saveza za promjene.

Izvor: Srna