Prijatelji Evropske Noći istraživača – Astronomsko društvo Srbije opet stiže u grad na Vrbasu, i to sa prepoznatljivom regionalnom atrakcijom – mobilnim planetarijumom, a to sve u okviru Noći istraživača, u petak, 29. septembra u Banjaluci. Mobilni planetarijum je i prethodnih godina izazvao veliku pažnju posjetilaca, koji su uprkos velikom redu čekali kako bi doživjeli  nevjerovatno iskustvo i “teleportovali” se u svemir, u samo nekoliko trenutaka.

 Mobilni planetarijum je simulacija nebeskog svoda u prirodi – mogu da se vide zvijezde i prividno kretanje neba; mogu se posmatrati i planete, kretanje planeta po nebu; može da se ’otputuje’ na pojedinačne planete, na njihove satelite, da se doživi simulacija kretanja satelita oko planeta, vide sazviježđa, asterizmi, objekti van Sunčevog sistema, zvjezdana jata, druge galaksije, galaktička jata, i još mnogo toga.

Generalni partner Noći istraživača 2017, IT kompanija “Prointer” pripremila je kutak posvećen virtuelnoj realnosti, koji će oduševiti sve posjetioce i u samo nekoliko trenutaka ih odvesti na različlite destinacije.

Centralni dio manifestacije u Banjaluci, ove godine će biti održan u Banskom dvoru. Posjetiocima “Noći u kojoj je sve moguće” vrata će tradicionalno otvoriti Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i Muzej Republike Srpske, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Narodno pozorište Republike Srpske i Dječije pozorište Republike Srpske, sa mnoštvom sadržaja i aktivnosti za sve uzraste. Dio programa i radionice za najmlađe biće održane u Tehničkoj školi, te u Domu omladine.

Manifestacija Evropska Noć istraživača se održava po šesti put u Banjaluci, a broj posjetilaca prethodne godine premašio je cifru od 17 hiljada ljudi. Ljubitelji nauke, umjetnosti i otkrivanja nepoznatog će uživati tokom petka, 29. septembra, jer će se šest gradova u BiH pretvoriti u pravu riznicu znanja i nauke. Detaljan program manifestacije je na www.nocistrazivaca.ba, a svi sadržaji su besplatni.

Kreirajmo bolje sutra – zajedno!