JURIJ I SVETLANA PANTELEJENKO 23 GODINE IMAJU MEDVJEDA STEPANA – NAJPOZNATIJEG NA SVIJETU

  • Britanski list je svojim čitaocima servirao: da su iznurenog usamljenog medvjedića u šumi pronašli lovci – njegova majka je uginula. Supružnici Pantelejenko koji su medi zamjenili majku, odgajili ga, poslije čega se on veoma vezao za njih
  • Danas ogromni medvjed, koji za ručak jede 25 kilograma ribe, povrća i jaja, još uvjek je veoma vezan za Jurija i Svetlanu. U članku se navodi da Stepan najviše voli da se grli i gleda fudbal sjedeći na kauču. Stepan pomaže porodici u bašti, na primjer, poliva cvijeće, a omiljena poslastica mu je koncentrisano mlijeko sa šećerom
  • Stepan spada u mali broj životinja koje su praktično potpuno lišene agresije prema čovjeku: po dreserovim riječima, Stepan nije pokazao ni najmanju agresiju tokom svog života. Medvjed ima veseo i živahan karakter
  • Zahvaljujući takvoj kombinaciji kvaliteta, Stepan je postao zvijezda filmskog ekrana i glumio je u mnogo ruskih filmova. Među njima su „Kraj“ Alekseja Učitelja i „Car“ Pavla Lungina. Pri tome, žale se supružnici Pantelejenko, filmadžije od medvjeda traže da iskaže svoju „zvjersku prirodu“, dok njegova urođena vesela i druželjubiva priroda nije na cijeni

U POSLJEDNJE vrijeme, u svijetlu pogoršanja političkih odnosa između Rusije i Velike Britanije, pojavila se zanimljiva tendencija. U engleskim medijima, pored materijala o „agresivnoj Putinovoj politici“, sve češće se pojavljuju materijali koji se tiču ruske egzotike.

Naravno, britanski reporteri nisu mogli da zaobiđu čuvenu temu o bliskim odnosima Rusa i mrkih medvjeda koji žive sa njima. Britanski list Daily Mail objavio je članak pod nazivom „Ruska porodica ruča zajedno sa ogromnim medvjedom“. U reportaži se govori o porodici Jurija i Svetlane Pantelejenko, u čijoj kući obitava 23-godišnji medvjed po imenu Stepan.

U članku koji obiluje brojnim fotografijama i video materijalima navodi se da je porodica primila medvjeda kad je imao svega tri mjeseca.

Iznurenog usamljenog medvjedića u šumi su pronašli lovci – njegova majka je uginula. Supružnici Pantelejenko koji su medi zamjenili majku, odgajali ga, poslije čega se on veoma vezao za njih.  Materijal Daily Mail je ostavio snažan utisak na britansku publiku, izazvavši različite emocije.

Ruski mediji su mnogo puta pisali o Stepanu.

medo-3

Bračni par Pantelejenko počeo je da radi sa životinjom još dok je bila medvjedić.

„Treba privikavati životinju na povjerljivu radnu atmosferu, kako bi osjetila šta se od nje očekuje. Treba da bude mnogo poslastica – obavezno sve mora da se radi tako da na kraju bude nagrada“ – pričao je o svojim odnosima sa svojom  zvjeri Jurij Pantelejenko u intervjuu za RIA Novosti. Stepan spada u mali broj životinja koje su praktično potpuno lišene agresije prema čovjeku: po dreserovim riječima, Stepan nije pokazao ni najmanju agresiju tokom svog života. Medvjed ima veseo i živahan karakter.

800624

800624

Zahvaljujući takvoj kombinaciji kvaliteta, Stepan je postao zvijezda filmskog ekrana i glumio je u mnogo ruskih filmova. Među njima su „Kraj“ Alekseja Učitelja i „Car“ Pavla Lungina. Pri tome, žale se supružnici Pantelejenko, filmadžije od medveda traže da iskaže svoju „zversku prirodu“, dok njegova urođena vesela i druželjubiva priroda nije na ceni.

Ova verzija priče o Stepanu nije ništa manje zanimljiva, ali njoj očigledno nedostaje ona „ruska egzotika“ kojoj su očigledno težili engleski novinari.

Izvor: Fakti