Ministarstvo prosvjete i kulture objavilo je konkurse za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj, kao i konkurs za dodjelu stipendija studentima iz Republike Srpske koji studiraju u inostranstvu.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević istakao je da će studentima studija u Republici Srpskoj biti dodijeljeno 1000 stipendija, za šta je budžetom planirano oko dva miliona konvertibilnih maraka.

„Konkursom za dodjelu stipendija u kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija biće dodijeljeno 730 stipendija, u kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa studija 236 stipendija, studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, koji ostvaruju dodatak za pomoć i njegu drugog lica, 16 stipendija i studentima prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama 18 stipendija.

Ministar Malešević još je dodao da stipendija iznosi 2000 KM, po studentu, i isplaćuje se tokom 10 mjeseci u mjesečnom iznosu po 200 KM.

„Studentima studija u inostranstvu biće dodijeljeno 70 stipendija, za šta je u budžetu obezbijeđeno 191.000 maraka, a stipendija se isplaćuje jednokratno. Visina stipendija za studente studija u inostranstvu zavisi od broja studenata koji ispunjavaju uslove konkursa, a uglavnom iznosi 2.000 KM, na prvom ciklusu studija, 2.500 KM na drugom i 3.500 KM na trećem ciklusu studija po studentu.

Ministar Dane Malešević još kaže da će biti dodijeljen isti broj stipendija, kao i prošle godine, te da će iznosi biti isti.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić pojasnila je da studenti koji studiraju u inostranstvu, da bi dobili stipendiju Ministarstva, moraju imati prosjek ocjena najmanje devet.

Ona dodaje da ako je riječ o studentima na prvom ciklusu studija moraju imati upisanu drugu godinu, osim studenata koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim olimpijadama.

„Studenti koji studiraju na drugom i trećem ciklusu u inostranstvu mogu ostvariti pravo na stipendiju od prve godine drugog ciklusa ili prve godine trećeg ciklusa, s tim da im se računa prosjek ocjena u prvom, odnosno drugom ciklusu“, precizirala je pomoćnik ministra Radmila Pejić.

Naglasila je i da na svakom ciklusu studenti moraju imati prosjek ocjena najmanje devet.

Pomoćnik ministra Radmila Pejić ističe da uspješni studenti koji studiraju u Republici Srpskoj moraju imati prosjek najmanje 8,5, a studenti koji spadaju u ostale kategorije, djeca poginulih boraca, socijalne kategorije, porodice sa više studenata, moraju imati prosjek najmanje 7,5, a oni koji dolaze iz izrazito nerazvijenih opština 8,00.

„Uslov za dobijanje stipendije za studente sa invaliditetom je da nisu obnovili upisanu godinu studija“, dodala je Pejić.

Konkursi će biti otvoreni 30 dana, tj. do 28.11.2016. godine.​​​

Konkursi možete pogledati ovde: www.vladars.net/sr

Konkurs je objavljen na Portalu Vlade Republike Srpske, na stranici Ministarstva prosvjete i kulture: www.vladars.net. 

​Izvor: Ministarstva prosvjete i kulture