Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak posjetio je danas Gradsku upravu Istočno Sarajevo, gdje je sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem i predstavnicima gradskog rukovodstva razgovarao o projektima za koje bi, eventualno, mogla da bude obezbijeđena podrška međunarodnih organizacija i rezidentih ambasadora u BiH.

S tim u vezi, Crnadak je najavio održavanje sastanka sa grupom ambasadora , početkom jeseni u Istočnom Sarajevu, na kojem bi bilo riječi o podršci za projekte koji su važni građanima Istočnog Sarajeva, prvenstveno o organizaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala /EJOF/.

Ministar inostranih poslova BiH rekao je da je organizacija Evropskog omladinskog olimpijskog festivala, koji će biti održan u februaru 2019. godine na prostoru Istočnog Sarajeva i Sarajeva, veoma važan projekat i da će ga snažno podržati Savjet ministara BiH, uključujući i finansijsku podršku.
Crnadak je pozvao Vladu Republike Srpske i Vladu FBiH da se uključe u ovaj projekat.

Prema njegovim riječima, na jesen je planiran radni sastanak u Istočnom Sarajevu sa grupom ambasadora, koji predstavljaju zemlje čije bi vlade imale interesovanje i želju da podrže uspješnu organizaciju ovog festivala.

Crnadak je istakao da je na sastanku razgovarano i o projektima Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je, poslije sastanka, da je informisan da je Savjet ministara BiH donio adekvatne odluke koje predstavljaju direktnu finansijsku podršku organizaciji ove olimpijade mladih, koja će biti realizovana posredstvom Ministarstva civilnih poslova BiH.

Gradonačelnik je izrazio nadu da će Ministarstvo inostranih poslova BiH i posredstvom drugih projekata naći način da pomogne u realizaciji nekih konkretnih infrastrukturnih projekata kada je riječ o omladinskom festivalu.

Vuković je napomenuo da je Crnadak upoznat o Gradskoj razvojnoj agenciji, koja često aplicira na razne razne projekte brojnih međunarodnih institucija, koje se nalaze u Sarajevu, te da u tom pravcu očekuje podršku Ministarstva inostranih poslova BiH.

Naveo je da postoji želja za realizacijom projekata iz oblasti kulture na području Istočnog Sarajeva, među kojim je nezavršena izgradnja zgrade pozorišta, jer je riječ o milionskom projektu za koji je teško naći finansijere.

Vuković je rekao da bi za građane Istočnog Sarajeva bila važna i izgradnja muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata na Palama, jer su, kako je naglasio, Pale i Istočno Sarajevo kolijevka Republike Srpske.

Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovali su predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić, zamjenik gradonačeknika Danko Vučetić i potpredsjednik Skupštine grada Vinko Radovanović.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo