Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu /UIS/, pod umjetničkim rukovodstvom maestra Radeta Radovića, održao je koncerte u Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima i u Sabornoj crkvi u Beogradu, kome je prisustvovao i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Profesor Muzičke akademije Valentina Dutina izjavila je Srni da je koncert u Sremskim Karlovcima prvi u nizu koncerata kojima se obilježava 25 godina od početka rada Ljetnje škole crkvene muzike i pojanja “Korneliju u spomen”, dok je koncert u Beogradu održan u cilju predstavljanja Smjera za crkvenu muziku i pojanje.

Na programu su bila djela srpske i ruske pravoslavne duhovne muzike, a na programu koncerta u Karlovačkoj gimnaziji, osim duhovne, interpretirana su i djela svjetovne horske muzike – Mokranjčeva 15. rukovet i “Gungulice” Dušana Radića.
“Pažljivo odabran program duhovnih horskih kompozicija u stvari je presjek raznovrsnosti žanra – različite stilske karakteristike i epohe kojima djela pripadaju, sa vješto ukomponovanim redoslijedom, činili su dinamiku programske koncepcije izuzetno slušljivom – Isaija Srbin, Monahinja Julijana, Stanković, Kastaljski, Česnokov, Sviridov, napjev Kijevsko-Pečerske lavre”, pojasnila je Dutina.

Ona je istakla da su koncerti bili veoma posjećeni i od ljubitelja horske muzike i od stručne publike.

Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje njeguje pravoslavnu duhovnu muziku kao i tradicionalno srpsko crkveno pojanje, te je i programski koncept koncerata, bio prikaz raznolikosti crkvene muzike.

Osim hora na koncertima je nastupila i grupa pjevača ovog ansambla pod rukovodstvom dirigenta profesora Predraga Đokovića, koji su na autentičan način predstavili nekoliko napjeva tradicionalnog srpskog crkvenog pojanja.

Dutina je navela da kvalitet i posebnost ovog hora predstavlja i činjenica da u njemu pjevaju ne samo studenti Smjera za crkvenu muziku i pojanje, nego i studenti drugih smjerova Akademije, koji dolaze iz različitih sredina i zemalja.

“Ono što ih sabira u zajedničkoj misiji svakako je i izuzetna posvećenost i pregalački rad profesora Radovića, koji studentima pruža dragocjen uvid u oblast vokalne muzičke interpretacije, profilisanja estetike horskog zvuka i razumijevanja različitih aspekata muzičkog djela i njegovog interaktivnog odnosa”, ocijenila je ona.

Koncert u Sabornoj crkvi u Beogradu održan je uz blagoslov patrijarha Irineja, a prema riječima Dutine, njegovo prisustvo učinili je ovaj koncert posebnim i nezaboravnim.

“Veliko pozitivno iznenađenje i veliko duhovno osveženje priredili ste Beogradu. Lepo je to što Sarajevo ima takav hor. Nadam se da ćete na ustoličenju novog mitropolita pevati na liturgiji. Vi ste veliko duhovno osveženje i potpora u negovanju onoga što je naše, čime se ponosimo ne samo ovde nego i u svetu. Ovo je jedan zaista divan, vrlo uvežban hor”, rekao je tom prilikom patrijarh Irinej.

O značaju i kvalitetu ovog horskog ansambla, navela je Dutina, svjedoči i činjenica da je hor višestruko nagrađivan na prestižnim svjetskim horskim takmičenjima, ali posljednjih nekoliko godina, zbog nedostatka neophodne finansijske podrške, izostali su odlasci na značajne muzičke manifestacije, a samim tim i prilike za vrednovanje sveukupnog rada i kvaliteta.