Lino Višebojac u OŠ „Aleksa Šantić“ u Vojkovićima pokazao ljepotu sportskog navijanja i potpore vršnjacima

 Istočno Sarajevo, 26.04.2018. – Pretposljednji Lino višebojac četvrte sezone u Bosni i Hercegovini, održan u OŠ „Aleksa Šantić“ u Vojkovićima uputio je jasnu poruku: „navijajte kolegijalno, odgovorno, složno, pošteno, realno i tolerantno“. S njima su saglasni bili i gosti sportaši, atletičari Stefan Ćuković, Katarina Lemez i Maja Pandurović. Tribine školske dvorane učenici su majicama i transparentima skladno obojili u najšarenije boje, a tihi su bili samo dok je trajao kulturno – umjetnički program.

Ukupno 41 učenik predstavio je školu u kulturno – umjetničkom programu. Ukupno 25 članova školskog zbora izvelo je dvije pjesme – najprije svi članovi zbora pjesmu „Ne rugaj se“, a nakon što se njih 20 povuklo, 5 preostalih djevojčica otpjevalo je etno pjesmu „Žubor voda žuborila“. KUD „Bratstvo“ iz Vojkovića broji 16 članova koji pohađaju OŠ „Aleksa Šantić“, a njihova tačka bile su „Igre sarajevskog polja“. Prije sportskog dijela takmičenja svoj literarni sastav, koji je proglašen najboljim, pročitala je Anđela Vuković, učenica IX.-1 razreda.

Natjecanje u OŠ „Aleksa Šantić“ imalo je ozračje jedne velike zabave: cijela škola imala je najbolje transparente, najbolje maske i najbolje navijače. Kada su najmlađi, učenici u dobi 1. do 5. razreda, potezali uže, u pomoć su im priskočili svi koji su bili u blizini – na tribinama i na parketu. Takva podrška doprinijela je i da izazivači budu bolji od sportaša. Oleg Šiljegović iz I.-1 razreda, u izvođenju slobodnih udaraca na nogometni go, pobijedio je atletičara Stefana Ćukovića, a izazivačica Jovana Šilj iz VI.-1 razreda bila je brža od atletičarki Katarine Lemez i Maje Pandurević u skakanju u vrećama.

U natjecanju u 8 (osam) disciplina – u trčanju, štafeti u otežanim uslovima, skoku u dalj, izvođenju slobodnih udaraca na rukometni i nogometni go, pogađanju košarkaških obruča, potezanju užeta i skakanju u vrećama za učenike u dobi od 5. do 9. razreda u OŠ „Aleksa Šantić“ najbolji su bili – u kategoriji dječaka Dalibor Ninković iz VIII.-2 razreda sa rekordnih 160 bodova i u kategoriji djevojčica Milica Samardžić iz VII.-1 razreda sa 140 bodova.

Lino višebojac, projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, pet županijskih/kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, te medijsku podršku Sportskih novosti, a u organizaciji kompanije Podravka u BiH realizira se već više od desetljeća u Hrvatskoj, a od prije četiri godine i u Bosni i Hercegovini.

Lino višebojac je projekt čiji je cilj potaknuti učenike osnovnih škola na bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika, te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva, a već četvrtu godinu se održava i u osnovnim školama diljem Bosne i Hercegovine. Četvrta sezona Lino višebojca započela je u Visokom, nakon toga uslijedili su višebojci u Tesliću, Gračanici, Sanskom Mostu, Ljubuškom, Mostaru i u Istočnom Sarajevu, a završnica četvrte sezone u Bosni i Hercegovini bit će u Čitluku.