Razvija mišljenje
Jedna od važnih prednosti čitanja knjiga je onaj pozitivni efekat uticaja na naše mišljenje. Kada čitamo, mi više razmišljamo da bi shvatili ovu ili onu ideju djela.

Snižava nivo stresa
U savremenom svijetu spas od stresa je osnovna briga mnogih ljudi. Bogatstvo i ritmičnost jezika smiruje psihu i oslobađa organizam od stresa. Posebno u tome pomaže čitanje neke fantastike prije spavanja.

Uvećava se fond riječi
Kada čitate knjige različitih žanrova, susrećete se sa riječima, koje obično svakodnevno ne koristite. Ako vam je neka riječ nepoznata, ne mora se tražiti obavezno njeno značenje u riječniku. Ponekad se značenje termina može shvatiti po smislu, koji zaključujemo u rečenici. Čitanje ne samo da pomaže uvećanju fonda reči, već i povećava pismenost.

Štiti od Alchajmerove bolesti
Po podacima posljednjih istraživanja, čitanje zaista štiti od oboljevanja mozga. Kada čitate, aktivnost mozga se uvećava, što blagotvorno djeluje na njegovo stanje.

Dodaje samouvjerenost
Čitanje knjiga nas čini sigurnijima. Kada u razgovoru pokazujemo široko znanje ovog ili onog predmeta, nesvjesno izgledamo sigurnije i pribranije. Kada okolina priznaje vaše znanje, to se onda pozitivno odražava na vlastitu ocjenu svojih vrijednosti.

Čini nas kreativnijima
Kreativni ljudi mogu stvoriti odmah nekoliko odličnih ideja. Odakle ih je moguće uzeti? Iz knjiga. Čitajući neko djelo, možete izvući odatle mnoštvo ideja, koje možete ostvariti u životu.

Poboljšava san
Ako sistematski budete čitali prije spavanja, onda će se uskoro organizam privići na to i tada će čitanje postati svojevrsni signal, koji ukazuje na skori odlazak na spavanje. Na taj način, ne samo da ćete poboljšati svoj san, nego ćete se ujutru osećati bodriji.

Poboljšava aktivnost mozga
Prilikom čitanja mi obično zamišljamo mnogo detalja: likove, odjeću, predmete i koji ih okružuju. Takođe, potrebno je pamtiti mnoštvo stvari, koje su neophodne za razumjevanje djela. Upravo zato, čitanjem vježbamo memoriju i logiku.

Poboljšava koncentraciju
Čitanjem se moramo koncentrisati na sadržaj djela, dok nam pažnju ne odvlače nebitni predmeti. Ta navika je veoma korisna za druge aktivnosti. Takođe, čitanje knjiga razvija objektivnost i sposobnost donošenja odmjerenih odluka.