Najgore je ne oprati ruke. To je čista logika, ali iznenađuje kako aparati za sušenje ruku šire više bakterija nego papirnati ubrusi, koje možete pronaći u svakom javnom WC-u.

Novi aparati za sušenje ruku  šire znatno veći broj bakterija od drugih, pokazuju istraživanja. One se u zraku zadržavaju duže vrijeme i na većoj udaljenosti, a rezultate su nedavno objavili istraživači su u časopisu Journal of Applied Microbiology.

Autori istraživanja Patrick Kimmitt i Keith Redway sa sveučilišta Westminster uporedili su virusne eksplozije s papirnih ubrusa, standardnog aparata za sušenje ruku i ovog novog aparata za sušenje ruku. Istraživači su eksperiment probali na tri osobe koje su posule svoje ruke u rukavicama česticama virusa MS2.

Potom su uzeli uzorke iz zraka i zarobljenih virusa na pločama koje su postavili na raznim mjestima u kupaonici. Ploče debljine 90 milimetara, sadržavale su tanki sloj bakterije Escherichie coli. Ploče su postavili na devet mjesta u toaletu, visine do tri metra, kako bi bile dostupne i djeci i odraslima.

Do sada se aparat za sušenje ruku pokazao kao mjesto za najveće širenje virusnih naslaga.

Kod novog aparata za sušenje ruku pokazalo se da u zrak lansira 1.300 puta više bakterija nego papirni ubrusi.