jaja

Sastojci
salvete sa lijepim motivima
1 bjelance

četkica

Priprema
1. Jaja skuvajte i ohladite.
2. Nađite salvete sa interesantnim uzorcima. Salveta koju sam koristila na slici imala je samo jedan veliki cvijet sa listovima. Izrezala sam taj cvijet tačno po linijama (malo je pipkavo ako je motiv komplikovan ).
3. Umutite bjelance i pripremite četkicu (može manja, veća, kakvu imate, manja je bolja ako su vam detalji mali, ali ne pravi razliku).
4. Sada stavite izrezan uzorak na jaje i počnite polako sa jednog kraja da premazujete sa četkicom koja je dobro natopljena u bjelance. Idite okolo, stvarace se pregibi ali ih ravnajte četkicom ili prstima, vidjećete motiv će se prijanjati za jaje kao da je zaljepljeno. Ako imate više manjih uzoraka tako radite sa svakim. Ostavite da se osuši, kada je mokro od bjelanca boja će biti tamnija, kada se osusi dobiće pravu boju. Ujutro premazite maslinovim uljem i to je to.
5. NAPOMENA : 1. Pri rezanju salveta vidjećete da neke salvete imaju dva ili tri sloja, odvojite samo onaj sloj sa slikom, biće tanje i samim tim manje će se gužvati i ljepše će se oblikovati prema jajetu. 2. Tražite manje motive, pregibi će biti manji. Ako je motiv veći i prave se pregibi probajte prstima da ih malo poravnate. Uvijek pođite od sredine prema kraju, specijalno ako su motivi malo veći. 3. Najbolji rezultati su na neofarbanim jajima, ako prvo farbate onda koristite nježnije boje. Na mnogo tamnim bojama se primjete tragovi bjelanjca i boja se razmrlja.

Posluživanje
Lijepo je kad ovakva jaja kombinujete sa jednobojnim jajima u bojama koje su slične motivu. Izgleda mnogo lijepo, recimo ova moja ja kombinujem na tacni sa crvenim ili žutim jajaima. Jaja možete ostaviti i bijela ako nađete motiv koji će bojama odgovarati. Uvijek ostavite da sa vidi malo jajeta, nemojte skroz pokrivati jaje…. izgleda malo ljepše i kao da ste crtali po njemu. Inače volim da radim sa hladnim kuvanim jajima, prvo zato sto su mi skuvana kako hoću (bez zelenog kruga…), drugo boje ispadnu drugacije

Izvor: Domaći recepti