Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, u ime Grada Istočno Sarajevo, biće pokrovitelј ovogodišnjeg takmičenja Jahorina Ultra trejl, koje će od 27-29. jula biti održano na stazama u prirodi na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

„Sa zadovolјstvom sam, u ime grada Istočno Sarajevo, pokrovitelј ove trke koja predstavlјa značajan sportsko-turistički i rekreativni događaj na području našeg grada. Grad Istočno Sarajevo, u saradnji sa Turističkom organizacijom, pomoći će organizaciju ove trke finansijski, ali i organizaciono i promotivno“, rekao je Vuković na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo.

„Smatramo da ovaj događaj spaja turizam i sport, ali i sve ono što je važno kao razvojna šansa na području našeg grada. Ultratrejl takmičenjem povezuju se naši kapaciteti na Jahorini, kao glavnoj turističkoj destinaciji, sa Trebevićem, Ravnom planinom i Romanijom. Ovaj događaj spojio je četiri planine koje su razvojna šansa grada Istočno Sarajevo“, rekao je Vuković.

Vuković kaže da je prethodnih godina veliki broj učesnika ovog takmičenja iz drugih zemalјa boravio u našem gradu, što je veoma značajno, jer će na taj način biti promovisani svi turistički potencijali, ali i sam grad Istočno Sarajevo.

„Grad Istočno Sarajevo predstaviće se na najbolјi mogići način. Ovo je projekat koji nas u oblasti turizma i sporta spaja i sa komšijama u Sarajevu. U prethodnom periodu zajednički smo organizovali neke manifestacije i dogovorili saradnju u oblasti turizma i sporta. Zbog toga, niko od nas nema štete, a svi imamo koristi. Podržavamo ideju da start neke trke, recimo, bude na području Sarajeva, a završetak u Istočnom Sarajevu i obrnuto. Ovo je nešto na čemu svi možemo da profitiramo“, smatra Vuković.

Direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić rekao je da je turizam na ovom području u usponu, što potvrđuje povećan broj turista.

„Smatramo da će `Jahorina ultra trejl` biti sastavni dio lјetnje turističke ponude, s akcentom na Jahorini. Vidjeli smo da je ovo i velika prilika da promovišemo sva naša prirodna bogatstva jer trka povezuje četiri planine“, rekao je Tošić.

Direktor takmičenja Sanja Kavaz rekla je da su u Planinarskom društvu „Javorina“ ohrabreni podrškom Grada, Turističke organizacije i novog menadžmenta Olimpijskog centra „Jahorina“, te da očekuju da će ovogodišnje takmičenje „Jahorina ultra trejl“ premašiti sva prethodna.

„Imaćemo četiri trke na stazama koje su duge 14, 34, 69 i 104 kilometra, koje se odvijaju između Istočnog Sarajeva i Sarajeva, stazama koje povezuju Jahorinu sa Ravnom planinom, Romanijom i Trebevićem. Učesnici su turisti koji žele da vide planine i grad, da uživaju u prirodi, te gastro-ponudi i drugim aktivnostima“, istakla je Kavazova.

Prema njenim riječima, ovogodišnja novina jeste mreža blogera „Jahorina ultra trejla“, kroz koju žele da podstaknu trkače koji rade u medijima da prenesu informacije o trci, te emituju video-materijale i fotografije.

„Želimo da pokažemo sve ono zbog čega bi zalјublјenici u prirodu i aktivnosti na otvorenom trebali da izaberu Sarajevsko-romanijsku regiju. Ove godine sve učesnike trke očekuju besplatni sadržaji na Ravnoj planini, u `Sanilendu`, na Trebeviću“, rekla je Sanja Kavaz.

Šef prodaje i marketinga Olimpijskog centra „Jahorina“ Dragan Sokolović istakao je da je „Jahorina ultra trejl“ jedan od najznačajnijih projekata u oblasti turizma, koji će Olimpijski centar ove godine značajno podržati.

„Olimpijski centar i hotel `Bistrica` staviće znatan dio svojih kapaciteta u funkciju ove trke. Nudićemo promotivne cijene, obezbijediti panoramske vožnje šestosjedom za sve učesnike. Hoćemo da ojačamo lјetnju turističku sezonu, a tome će mnogo doprinijeti i ove aktivnosti“, kaže Sokolović.

Marketing menadžer Ski-centra „Ravna planina“ Borislava Purković rekla je da će i na Ravnoj planini biti predstavlјena lјetnja turistička ponuda, te da će njihov centar ugostiti deset blogera i koordinatora.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo