Izostanak redovnih finansijskih sredstava mogao bi da prolongira održavanje prestižne manifestacije u Istočnom Sarajevu – 18. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2017″, zaklјučeno je danas na sjednici Organizacionog odbora festivala.

„Forum teatar“ iz Istočnog Sarajeva planirao je da ovaj festival organizuje od 15. do 19. maja, ali bi ovogodišnja manifestacija pod motom „Lutkarski bal punolјetstva“, mogla biti prolongirana za 24. septembar.

Predsjednik Organizacionog odbora festivala Miroslav Lučić, koji je i predsjednik Skuštine grada Istočno Sarajevo, izrazio je žalјenje zbog novonastale situacije.

Prema njegovim riječima, ovaj festival je dostigao visok međunarodni nivo, i u programskom i u organizacionom smislu.

učić je obećao da će Grad Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo učiniti sve da festival bude održan u predviđenom terminu, mada klјučnu ulogu treba da odigra Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, čija sredstva od prošle godine još u trezoru čekaju na isplatu Forum teatru.

Direktor i selektor Festivala Vitomir Mitrić pojasnio je da nadležne institucije za finansiranje kulturnih manifestacija još nisu raspisale tendere za kulturne sadržaje, tako da se na ta sredstva, zbog zakonskih procedura, ne može računati u maju.

On je najavio da će još jednom pokušati da od resornog ministarstva dobije čvrste garancije da će ispuniti svoje ranije preuzete obaveze u pogledu finasiranja „Lut festa 2017″.

Predstavnici škola i vrtića sa područja Istočnog Sarajeva izrazili su žalјenje zbog problema u finansiranju 18. „Lut festa“, ističući da će djeca biti veoma razočarana ako dođe do odgađanja Festivala, te poručili da se ne smije dozvoliti gašenje ove lutkarske manifestacije, koja je osvojila srca mališana, ali njihovih roditelјa.

Izvršni producent Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je tokom sastanka Organizacionog odbora da je „Lut fest“ postao umjetnička atrakcija za publiku svih uzrasta i da je za minulih 18 godina doprinijela da Istočno Sarajevo postane važna odrednica na mapi svjetskog lutkarstva.

„Čari i magija ovog festivala se dugo pamte, jer su lutkarske predstave prvenstveno vizuelna umjetnost, čiji čarobni doživlјaji iz djetinjstva ostaju duboko u podsvijesti za cijeli život“, dodala je Štifanićeva.

U takmičarskom programu Festivala trebalo bi da učestvuje 11 pozorišta iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije, Nјemačke, Estonije i Egipta.

Iz Republike Srpske ove godine je planirano učešće banjalučkog Nevid teatara sa predstavom „Pustolovine Boleta Komete“, autorski projekat Marka Dukića. Iz Mostara dolaze dva pozorišta – Pozorište lutaka Mostar sa predstavom „Princ iz moje ulice“, Nedžada Maskumića i Lutkarsko kazalište Mostar, koje će izvesti predstavu „Bajka o sreći“, Izabele Degorske.

Iz Srbije bi trebalo da se ove godine predstave četiri pozorišta: beogradsko Pozorište lutaka „Pinokio“ sa predstavom „Aladinova čarobna lampa“, u režiji Nikole Zavišića, Pozorište lutaka Niš sa predstavom „Olovni vojnik i balerina“, reditelјa Darka Kovačovskog, Dečije pozorište Subotica sa predstavom „Ivica i Marica“, reditelјa Todora Valova i Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina sa predstavom „Zvezda lutalica“, čiju režiju potpisuje Irena Tot.

Tradicionalno, iz Estonije bi trebalo da dođe Pozorište „Tuulevski“ sa novim lutkarskim ostvarenjem, predstavom „Crvenkapa“, reditelјa Amele Vučenović.

Planirano je da Zavod federacija Ljublјana izvede predstavu „Luda šuma“, autorski projekat Ajde Roos i Petera Kusa.

Prvi put bi publici u Istočnom Sarajevu trebalo da se predstave Silvija Bart, čuvena lutkarka iz Nјemačke, sa predstavom „Ljubav za tri narandže“, te Lutkarsko pozorište Kairo, iz Egipta sa predstavom „Arzak“, Abdeltfa Mostfa.

U pratećem programu Festivala predviđene su predstave „Ptice bez granica“, autorski projekat Ivane Radić i Bojana Beribake, sa kojim će se predstaviti „Otvoreni teatar“ iz Mostara i predstava „Jaje“, Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, po motivima Zlatka Krilića, čiju režiju, adaptaciju i scenografiju potpisuje Predrag Bjelošević.

U bogatom pratećem programu pod nazivom „Laboratorija lutkarstva“, pored predstava, publika i učesnici trebalo bi da uživaju u lutkarskim radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjem nagrađenog lutkarskog teksta.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo