U ponedjeljak, 25. februara u 12 časova će u galeriji Kulturnog centra biti otvorena izložba „Belezi velikih zločina” čiji je autor dr Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida. U prilogu vam šaljemo plakat najave ove izložbe koju organizuju Muzej žrtava genocida Beograd, Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo.
Stvaranje ove izložbe je nastalo kao prilog obilježavanju 75-godišnjice početka Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji koji je, kao i svaki rat, donio velika stradanja u svakom pogledu. Ova izložba je skromni doprinos u podsjećanju na velike nesreće i, istovremeno, opomena da se sptehnikama, a vrijednost ove zbirke iskazuje se i kroz njeno predstavljanje u gradovima širom Republike Srpske i Srbije – od Beograda, preko Bijeljine do Banja Luke, od Trebinja do Višegrada, i od ponedjeljka, 25. februara u Istočnom Sarajevu.
Muzej žrtava genocida, čiji direktor je autor ove izložbe, je nacionalna institucija sa posebnim programima koji treba da, osim ostalog, istražuju i čuvaju sjećanje na velike tragedije i stradanja u 20. vijeku, prvenstveno srpskog naroda i pripadnika jevrejske i romske zajednice, kao i ostalih naroda nekadašnje Jugoslavije.riječe neke nove.
Zbirku čini 20-tak umjetničkih djela urađenih u raznim