Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković razgovarao je danas sa pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo, koji su u martu i aprilu imali rekordno veliki broj uspješnih intervencija.

Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočnog Sarajeva od početka marta intervenisali su više od 150 puta, zbog požara izazvanih čišćenjem zaraslih imanja i paljenjem suve trave, rekao je starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Njegoš Vukadin. Vukadin je istakao da su svi požari ugašeni i sanirani bez ljudskih žrtava i povrijeđenih, kao i bez veće materijalne štete.

Uzrok svih požara bio je isključivo ljudski faktor i nemar, rečeno je na sastanku, na kome je posebno istaknuta dobra saradnja Vatrogasne jedinice sa lokalnim stanovništvom i šumskim gazdinstvima prilikom gašenja požara.

Gradonačelnik je pohvalio aktivnosti pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice, koji su uspješno odgovorili zadatku prilikom svih intervencija, posebno uzevši u obzir činjenicu da su sve intervencije protekle bez žrtava i veće materijalne štete.

Gradonačelnik je infomisao prisutne o razgovoru koji je obavio sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem, vezano za rekonstrukciju Vatrogasnog doma u opštini Istočno Novo Sarajevo, o čemu za tri protekle godine nije bila postignuta saglasnost.

„Grad Istočno Sarajevo je još ranije planirao oko 100.000 KM za ove namjene i sada samo treba riješiti pitanje lokacije sa opštinom Istočno Novo Sarajevo, da nam konkretno odgovore na pitanje da li može biti rekonstruisan postojeći objekat ili ćemo graditi novi, na drugoj lokaciji. Načelnik Ćosić me je uvjerio da će u novom Regulacionom planu opštine, čija je izrada u toku, biti planiran Vatrogasni dom. S tim u vezi, u narednom periodu organizovaćemo još jedan sastanak, kako bismo postigli konačan dogovor“, rekao je Vuković.

Istaknuta je i potreba da se u opštini Istočni Stari Grad organizuje ispostava Teritorijalne vatrogasne jedinice, zbog kompleksnosti i razuđenosti tog područja, na kojem intervenišu pripadnici Vatrogasnog odjeljenja Pale.

U narednom periodu, gradonačelnik planira posjetu svim Vatrogasnim odjeljenjima, kako bi se na licu mjesta uvjerio u organizaciju rada, uslove i opremljenost Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo.

Na današnjem sastanku kod gradonačelnika, osim starješine  Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo Njegoša Vukadina, bili su komandir Vatrogasne jedinice i komandiri Vatrogasnih odjeljenja Pale, Sokolac i Istočno Novo Sarajevo(koja ima ispostavu u Trnovu).

Izvor: Grad Istočno Sarajevo