Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo predstavila je pilot projekat „Pametna rasvjeta u Istočnoj Ilidži“, koji ima za cilj unapređenje energetske efikasnosti i uvođenja koncepta „pametni grad“, na teritoriji grada Istočno Sarajevo.

„Na nekoliko postojećih stubova javne rasvjete u Istočnoj Ilidži postavljeni su odgovarajući senzori, a potom je razvijena aplikacija koja omogućava praćenje i upravljanje javnom rasvjetom, prilagođavanje nivoa osvjetljenja potrebama, te mjerenje stepena zagađenosti vazduha,“ istakla je Mladenka Pandurević, direktorica Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo.

Zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Zoran Avram istakao je zadovoljstvo što je opština Istočna Ilidža  prva koja učestvuje u ovakvoj vrsti projekta.

„Ovo je pilot projekat koji će nama omogućiti da rezultate koje pokaže ovaj projekat kasnije implementiramo  jer smo mi u međuvremenu zamijenili oko 1.400 sijaličnih tijela i postavili led rasvjetu, a nekada je mjesečni iznos bio oko 15.000KM za električnu energiju, a sada se kreće oko0 6.000KM, to je možemo reći prvi nivo uštede, a drugi nivo uštede će biti stavljanjem senzora pokreta koji će omogućiti dodatnu uštedu,“ kaže Avram.

Grad Istočno Sarajevo je uvijek spreman podržati dobre i kvalitetne projekte koji služe za dobrobit grđana, rekao je Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo.

„Smatramo da moramo biti u toku svjetskih dešavanja u smislu povećanja svijesti o energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine i uštede električne energije. Novac koji se uštedi može biti usmjeren u neke druge projekte,“ ističe Lučić

Aleksandar Mastilović, eksterni ekspert na projektu „ESMARTCITY“, rekao je da mu je bilo zadovoljstvo učestvovati na ovom projektu, a kojim se Istočno Sarajevo i opština Istočna Ilidža pridružilo grupi gradova i paralelno sa gradom Edinburgom u Škotskoj pokrenulo projekat „Pametna javna rasvjeta“.

Pomenuti pilot projekat dio je projekta “ESMARTCITY” (Omogućavanje pametnijeg grada u mediteranskoj oblasti kroz umrežavanje) koji je odobren u okviru Intereg Mediteranskog programa 2014-2010.

Izvor i foto: RAIS