Snage libijske vlade nacionalnog jedinstva zauzele su grad Sirt, glavno uporište džihadista Islamske države

libija

 

 

Snage libijske vlade nacionalnog jedinstva zauzele su grad Sirt, glavno uporište džihadista Islamske države, saopštili su danas libijski zvaničnici.

Zvaničnik biroa za informisanje Reda Isa rekao je agenciji Frans pres da su snage lojalne libijskoj jedinstvenoj vladi posle žestokih borbi sa ekstremistima preuzele kontrolu nad Sirtom i tu se stacionirale.

Vladine trupe takođe su zauzele nekoliko stambenih četvrti u istočnom delu grada, a tokom ofanzive poginulo je 11 vojnika, dok je njih 45 ranjeno, naveo je Isa.

Sirt se nalazi 450 kilometara istočno od glavnog grada Tripolija i od kraja 2014. godine glavno je uporište islamista u Libiji.

Prema Isinim rečima, vladine snage od četvrtka blokiraju priobalne delove grada i vode žestoke borbe sa džihadistima u zoni između centra i severnih delova Sirta.

Vojska lojalna jedinstvenoj vladi u sredu je ušla u Sirt i uz vazdušne i artiljerijske udare napredovala ka unutrašnjim delovima grada.

Specijalni izvestilac UN za Libiju Martin Kobler napisao je na Tviteru da je “impresioniran brzim napredovanjem vladinih snaga u Sirtu”, a jedan od bliskih savetnika američkog predsednika Baraka Obame ocenio je da je uspeh vladine vojske “ohrabrujući, iako je situacija u Sirtu i dalje veoma ozbiljna”.

Izvor:Novosti