Početkom 20. vjeka bio je obično ribarsko naselje. Sredinom 20. vjeka otkrili su nalazišta nafte. Danas je jedan od najbogatijih gradova…

Dubai je danas jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija, koja odiše luksuzom i novcem, a njegovi oblakoderi i vještačka ostrva ostavljaju bez daha svakog ko ih vidi. Prošao je kroz neverovatnu transformaciju za pola decenije, a fotografije Dubaija od prije više od pola vjeka daju nam uvid u to da je on nekada izgledao potpuno drugačije.

Ovaj grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je 50-ih godina prošlog vjeka bio ribarsko naselje i nerazvijena luka na obodu pustinje. Tada su gradom mogle da se vide kamile i ribarski brodići.

dubai

U ovom emiratu je 1966. godine otkrivena nafta, što je bila prekretnica za razvoj zemlje. Uz otkriće nafte postale su dostupne velike količine novca, koje su ulagane u razvoj i izgradnju škola, bolnica i infrastrukture generalno.

Znajući da rezerve nafte neće trajati večno Rašid ibn Saed el Maktum, šeik Dubaija od 1958—1990, imao je ideju kako da Dubai učini bogatim i posle nestanka naftnih rezervi. Počeo je 80-ih godina sa detaljnim planovima za razvoj najvećeg svetskog turističkog mesta.

Ogroman novac dobijan od nafte kanalisao je u naglu izgradnju ovog grada. Veliki broj Indijaca i Pakistanaca je došao u ovaj grad, da rade kao fizički radnici na ogromnim građevinskim radovima. Broj stanovnika od 1968. do 1975. povećao se 4 puta.thinkstockphotos-460495401

U početku su građevine bile nešto skromnije da bi 1990-ih godina počeli da se grade objekti koji bi mogli da se nazovu svetskim čudima.

Dubai je paralelno s tim mnogo ulagao i u avio-transport, pa je za manje od dvije decenije uspjeo da stvori “Emirates”, jednu od najmoćnijih kompanija tog tipa na svjetu, što čak ni najsmjeliji strateški planeri nisu mogli da zamisle da je to moguće u tako kratkom razdoblju. Isto tako uloženo je mnogo u Aerodrom Dubai, koji je izrastao u jedan od najprometnijih na svjetu.

Dubai mnogo ulaže u infrastrukturne megaprojekte koji imaju gotovo vrlo visoke budžete, neuporedive sa bilo kojim ranije.

Najpoznatiji takav projekt je izgradnja najvišeg solitera na svetu Burdž Kalifa, visokog 828 metara, koji je otvoren u januaru 2010. godine.

Pored toga, Dubai mnogo ulaže u turizam, pa je u saradnji sa vodećim svetskim hotelijerima izgradio mnogo hotela s pet zvjezdica. Prema procjenama, u ovom gradu danas živi oko 2,6 miliona stanovnika

Duba_12i-940x363-710x363