Više hiljada ljudi odalo je poštu i oprostilo se od Muhameda Alija, boksera koji je bio jedan od najvećih sportista 20. veka.

mali

Posetioci različitih veroispovesti, nacija, rasa i uzrasta počeli su da stižu od kako su se otvorile kapije tri sata pre tradicionalne muslimanske službe. Neki od prisutnih su skandirali, a neki snimali kada je Alijevo telo doneto u halu u Luisvilu.

Imam Zaid Šakir, koji je vodio dženazu, rekao je da su na toj službi dobrodošli pripadnici svih vera.

“Pozdravljamo sve vas ovde. Pozdravljamo muslimane, pozdravljamo pripadnike drugih vera. Pozdravljamo naše sestre, naše starije, naše mlađe. Muhamed Ali je sve voleo”, rekao je Šakir okupljenima u hali Slobode u Luisvilu.

Dženaza je trajala oko sat vremena, a na njoj je bilo nekoliko govornika. Šerman Džekson je rekao da je Ali bio šampion naroda, nepomirljiv borac i uzor crnaca u Americi.

Muhammad Ali's wife Lonnie and her daughter Laila attend Muhammad Ali's Jenazah, a traditional Islamic Muslim service, in Freedom Hall, Thursday, June 9, 2016, in Louisville, Ky. Laila is holding her daughter Sydney Jurldine Conway. (AP Photo/David Goldman)

Supruga i ćerka Muhameda Alija tokom dženaze

Nekadašnji bokser Šugar Rej Leonard rekao je uoči dženaze da je Ali bio čovek velikog karaktera i hrabrosti. Prema njegovim rečima, Ali je najviše doprineo kao humanitarac, borac za građanska prava i socijalnu pravdu.

“Ali je uticao na svet”, naveo je Leonard i rekao da mu je Muhamed Ali bio idol, prijatelj i mentor. “On je bio neko na koga sam se ugledao i pokušavao da oponašam”.

mali3

I Erdogan došao na dženazu

Sveštenik i borac za ljudska prava Džesi Džekson kazao je da je Muhamed Ali postavio primer sportistima svojim dostojanstvom u ringu i “smislom za heroizam izvan”, zbog čega je bio “živa legenda”. Kako je rekao Džekson, Ali će ostati upamćen ne samo kao bokserski šampion, već kao i aktivista za ljudska prava.

Dženazi je prisustvovao i Alijev imenjak iz Bangladeša, kod koga je bokser stanovao tokom posete toj zemlji sedamdesetih godina.

Muhamed Ali umro je 4. juna u 74. godini.

 

Izvor:N1