Godinu koja je na izmaku po dobrom će pratiti OKK “Slavija 1996” i svi navijači ovog, nekada odličnog, kolektiva iz Istočnog Sarajeva, jer su “Sokolovi” u 2015. godini ponovo krenuli sa takmičenjem u seniorskoj konkurenciji.

– Iza nas je definitivno uspješna 2015. godina. Dobili smo novu upravu, formirali smo seniorski tim, i mimo svih očekivanja plasirali se odmah u Prvu ligu Republike Srpske. Radimo konstantno na omasovljenju kluba. Želimo da privučemo što više dječaka da se bavi košarkom, i da imamo kvalitetnu bazu svojih igrača. U tom smjeru ćemo nastaviti i u narednoj godini. Sljedeću godinu gledamo kao godinu velike borbe. Želimo da se borimo, takmičimo, i da na kraju izborimo opstanak u prvoligaškom društvu, rekao je za naš portal trener “Slavije” u prvom dijelu šampionata Srpske, Stefan Stanić.

Slavija je za sada jedina ekipa u šampionatu Srpske koja nema pobjedu, i sa bilansom 0-7 odlazi na zimski raspust. Nadali su se “Sokolovi” barem nekoj pobjedi iz ovih susreta. Bili su i blizu da ostvare barem jednu, ako ne i više, ali još uvijek nedovoljna iskusna ekipa Slavije ipak nije uspjela u tome.

– Težak početak prvenstva. Start nije bio onakav kakav smo očekivali. Imali smo kući dvije utakmice, na jednu loptu, i oba puta smo izgubili, možda čak i svojim greškama. Neiskustvo je ipak presudilo. U zadnja dva kola nismo bili ni kompletni, pa je to dodatno uticalo na našu igru. Sad nastavljamo da radimo. Čeka nas dosta rada u narednom periodu da unaprijedimo svoju igru. Imamo još 13 kola do kraja, i mi moramo napredovati još kako bismo izborili opstanak, a to želimo.

Finansijska situacija je rijetko gdje kvalitetna. Ni “Slavija” nije izuzetak od toga. Imaju oni dovoljno taman onoliko za svoje potrebe, ali ipak trude se oni na sve načine da obezbjede kvalitetne uslove svojim igračima, te da budu stabilan kolektiv.

– Svakim danom organizaciono rastemo. Za sada mi našim igračima ne možemo obećati platu, i oni to sve shvataju, i igraju iz ljubavi prema našem klubu. Ipak, uspjeli smo da im obezbjedimo opremu, patike, a napravili smo sada i klupsku mini teratanu, koja nam je značajna. Ono što je takođe veoma bitno jeste da smo trenutno finansijski stabilan kolektiv što se tiče dugovanja, jer nikome ništa ne dugujemo, i to nas raduje.

Nakon što je Stefan Stanić vodio ekipu u prvom dijelu sezone, u nastavku šampionata trenersku palicu će preuzeti njegov brat Srđan. Srđan je vodio klub u drugoj ligi, ali je na početku ove sezone dobio poziv sarajevskih “Sparsa” da bude pomoćni trener, međutim od januara će ponovo biti sa “Sokolovima”.

Izvor:SportDC