Ekipa hrvatske televizije RTL, snimajući reportažu o Sarajevu i Istočnom Sarajevu, boravila je u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo.

Urednik Mirjana Hrga rekla je, da u kontekstu dolaska premijera Srbije Aleksandra Vučića na Samit premijera zemalјa zapadnog Balkana u Sarajevo, hrvatskoj javnosti želi da predstavi činjenicu da u BiH postoje dva Sarajeva. Hrga kaže da u Hrvatskoj vrlo mali broj lјudi zna da u BiH postoji i Istočno Sarajevo, gdje živi većinski srpski narod, te da posjetu premijera Srbije Bosni i Hercegovini treba posmatrati u smislu relaksacije odnosa između Srba i Bošnjaka.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić, koji je bio domaćin ekipi hrvatskog RTL-a, rekao je da je ovo specifičan grad, nastao ni iz čega, skoro sa livade. „Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, više od 100 000 Srba napustilo je srpska naselјa Ilidžu, Grbavicu, Ilijaš, Vogošću, Rajlovac, koja su tim sporazumom pripala Federaciji BiH…Srbi su procijenili da ne mogu nastaviti život sa Bošnjacima u tadašnjem Sarajevu, pa su sa zavežlјajima u rukama napustili svoja ognjišta i krenuli u neizvjesnu budućnost“, rekao je Vučetić, ističući da su, prilikom egzodusa, na prostore sadašnjeg Istočnog Sarajeva, na Vojničko groblјe „Mali zejtinlik“ u Sokocu prenesena i tijela poginulih srpskih boraca i civila.

„Veliki broj Srba, oko 7 000, nastradao je u ratnom Sarajevu, u zatvorima, logorima ili su jednostavno nestali nakon što su odvedeni u nepoznatom pravcu… nekoliko stotina Srba bačeno je u jamu na Kazanima, a njihova tijela, njihovi ostaci, još nikada nisu identifikovani…I to je činjenica koju nikada ne smijemo zaboraviti“, naglasio je Vučetić za RTL, dodajući da, iako su rane još svježe, moramo gledati u budućnost.

Vučetić smatra da prošlost moramo zadržati u sjećanju, kako ne bismo dozvolili da se ona, kao takva, ponovi. „Moramo, ipak, gledati naprijed. Moramo živjeti jedni pored drugih, sarađivati i graditi mirno okruženje, jer, nakon svega što nam se desilo u novijoj istoriji, svjesni smo toga da mir nema alternativu. Rat nam je nametnut, kao i Dejtonski mirovni sporazum, mi ni tada nismo odlučivali mnogo o svojoj sudbini, ali moramo učiniti sve da nam se tragedija iz devedesetih godina ne ponovi. Moramo, i krajnje je vrijeme, da naučimo da se mnogo toga može riješiti mirnim putem i razgovorom. Konfliktima, nametanjima odluka i širenjem mržnje niko ništa neće postići, osim novog sukoba koji nikome ovdje nije potreban“, kaže zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

„Srbi su, nakon napuštanja Sarajeva, prije 20-ak godina izgradili novi grad, Istočno Sarajevo, koji će se i dalјe graditi i razvijati. Sada Istočno Sarajevo predstavlјa ekonomski, obrazovni, kulturni i sportski centar istočnog dijela Republike Srpske, a namjera nam je da ga dodatno ojačamo, kako bismo obezbijedili ostanak i opstanak lјudi na ovim prostorima, naročito mladih lјudi, koji su naša budućnost“, rekao je Vučetić.

Kao pozitivan primjer saradnje Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Vučetić ističe zajedničku organizaciju Zimskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), koji treba da bude održan u ova dva grada 2019. godine.  „To su događaji koji mogu afirmisati i naš grad, Istočno Sarajevo, zbog čega ćemo vrlo rado učestvovati u realizaciji ovog i sličnih pozitivnih projekata. Moramo, konačno, da se okrenemo ekonomiji, ozbilјnom radu i stvaranju novih vrijednost, jer bez toga, nema nam nikome života na ovim prostorima“, zaklјučio je zamjenik gradonačelnika u intervjuu za hrvatsku televiziju RTL.

Izvor i foto: Grad Istočno Sarajevo