djeca vitomirU sklopu projekta „Obrazovanje za pravično društvo“, u Domu omladine u Banjaluci danas se održava Dječiji sajam na kojem će se okupiti više od 200 djece i nastavnika iz 19 osnovnih bosanskohercegovačkih škola. Sajam počinje u 10:30 časova, a djeca će kroz izložbu predstaviti svoje gradove i škole, učestvovati u predstavi Forum teatra i različitim kretivnim radionicama

Projekat finansira USAID i FOD BiH, a realizuje ga Centar za obrazovne inicijative Step by Step.

Dječiji sajam su u cijelosti pripremili učenici i učenice 19 osnovnih škola iz cijele BiH i nazvali ga „Malim koracima do velikih djela – Od djeteta do prioriteta“. Otvoriće ga djeca, ambasadori i ambasadorice koji će pročitati i zvaničnicima uručiti, potpisanu Povelju – kojom pozivaju odrasle da, zajedno sa njima, izgrade „svijet bez nasilja, gladi i straha – svijet u kojem se susrećemo, radujemo i učimo zajedno“.

Na sajmu učestvuju djeca iz Bihaća, Dervente, Foče, Goražda, Gradačca, Gradiške, Istočnog Sarajeva, Jablanice, Kiseljaka, Kupresa, Mostara, Novog Grada, Odžaka, Sanskog Mosta, Sarajeva, Velike Kladuše, Zenice i, naravno, škola domaćina iz Banja Luke.

Pored sajma u Banjaluci, ovakvi sajmovi održani su u Mostaru 09. aprila i Sarajevu 14.maja.

Forum teatar

U 11:30 učenici iz Foče, Sarajeva, Goražda, Odžaka, Kiseljaka, Mostara i Gradačca, odigraće dvije predstave koje govore o nasilju nad siromašnom djecom i djecom romske nacionalnosti.

Predstave su osmislili sami učenici, a rađene su prema metodi ‘’Forum teatra’’. To je interaktivna teatarska forma u kojoj učestvuje i sama publika, kroz kreiranje scena i mijenjanje priče, kako bi se izbjeglo nasilje i ugnjetavanje koje je u predstavi prikazano.

Rad na predstavama trajao je nekoliko mjeseci, i predstave su se do sada igrale u osam lokalnih zajednica širom BiH. Dio su kampanje ”Živimo različitosti”, čija je glavna ideja mlade ljude, učenike osnovnih škola, potakne na razmišljanje i razgovor o predrasudama, stereotipima, različitostima i pomogne im da izgrade tolerantniji odnos prema drugome i drugačijem.

Kampanju vodi Koalicija Jednakost za sve (www.diskriminacija.ba).