Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u mjestu Jasik na Trebeviću odata je pošta za 32 poginula borca Vojske RS u minulom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
trebpombor
Pale – parastosFoto: SRNA
Pomenu, koji je služen u okviru obilježavanja značajnih datuma i događaja iz prethodnog rata, prisustvovali su predstavnici Boračke organizacije Pale, opštine i članovi porodica poginulih boraca koji su položili vijence i cvijeće.
Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina istakao je da se, služenjem pomena odaje počast ljudima koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske.
Parađina je naglasio da se moraju čuvati ove vrijednosti koje su ogromne. “Narod ponekad nije svjestan da imamo Republiku Srpsku, kao tekovinu odbrambeno-otadžbinskog rata, koja se nalazi na ogromnim iskušenjima”, rekao je Parađina.
On je naglasio da nedavni događaji pokazali nejedinstvo srpskih političara i apelovao da, zbog strateških i nacionalnih interesa, pokažu puno jedinstvo i da ne djeluju destruktivno.
Parađina je istakao da Boračka organizacija nije zadovoljna zapošljavanjem boračkih kategorija i da traži da institucije Republike Srpske prilikom zapošljavanja vode računa o stručnosti, znanju, a prije svega statusu jer djeca poginulih boraca moraju imati prioritet.
On smatra da lokalne i republičke vlasti treba da imaju stalnu obavezu kvalitetnijeg rješavanja životnih pitanja porodica poginulih boraca, prije svega, djece, kroz stipedniranje, zapošljavanje i rješavanje njihovih statusnih socijalnih pitanja.
Parađina je rekao da je Boračka organizacija Pale uspjela da radno angažuje na različite načine pedesetak djece poginulih boraca.
Spomen-obilježje podignuto je na Jasiku na Trebeviću 12. maja 2002. godine u znak zahvalnosti srpskim borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Izvor:RTRS