Njemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman rekao je da su sve izjave koje imaju za cilj mijenjanje granica na Balkanu opasne i da Njemačka to ne prihvata “To javno kažemo i to je pozicija EU”, rekao je Ditman u intervjuu za “Novosti” i poručuje da je važno da sve strane spuste tenzije i da se krene dalje.

On ističe i da pomirenje ostaje važan i značajan izazov u regionu, a da je Srbija u tom pogledu pokremula vazne inicijative i da Srbiju Berlin vidi kao centralnu zemlju i faktor stabilnosti. Ditman je odgovarajući na pitanja o blagoj reakciji Njemačke i EU povodom izjava o velikoalbanskim aspiracijama rekao da određene izjave nisu bile korisne. “EU je na njih reagovala, ali ukoliko se nastavi sa komentarisanjem komentara, ulazi se u beskrajnu spiralu”, smatra Ditman.

“Važno je da se sada sve strane verbalno deeskaliraju. Sada je trenutak da se krene dalje i da se spuste tenzije”, istakao je on. Upitan zašto nema sanckija prema političarima u Prišitni i Tirani koji daju opasne izjave, Ditman kaže da je sada važno da postoji konkretna saradnja u cilju stabilizacije i saradnje u regionu i da se gleda u bududćnost. “EU podržava saradnju u okviru Berlinskog procesa, npr. velikim infrastrukturnim projektima.

Srbija je pokrenula važne inicijative u okviru Berlinskog procesa, tu je i inicijativa srpskog i albanskog premijera za uspostavljanje mreže mladih. Srbija je iznijela i dobre prijedloge za ekonomsku saradnju u regionu”, navodi Ditman za Novosti. On kaže i da je veoma zadovoljan što je srpska strana veoma jasno izjavila da je opredijeljena da se što prije nastavi dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom i da se nada da će se to uskoro i desiti kao i da će se govoriti o otvorenim pitanjima među kojima je i formiranje ZSO. Region Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, što je još jednom izričito potvrdio Evropski savjet na zasjedanju u martu, a “Njemačka i Evropska unija podržavaju regionalnu saradnju i mi smo prijatelji i partneri Srbije na njenom putu ka Briselu”, rekao je Ditman. On je izrazio očekivanje da će Srbija u junu otvoriti dodatna poglavlja u pregovorima sa EU ukoliko budu ispunjeni uslovi za to, ali smatra da je važnije od otvaranja novih poglavlja tranzicioni proces u Srbiji, jer Srbija sprovodi reforme za svoje dobro, a ne radi Brisela, istakao je Ditman. On kaže da je od posebnog značaja napredak u oblasti vladavine prava, odnosno u poglavljima 23 i 24 gde je EU zajedno sa Srbijom razradila akcione planove.

Na pitanje postoji li strah Berlina od jačanja uticaja Rusije u Srbiji on kaže da je Srbija donijela jasnu stratešku odluku da postane član EU i da to Njemačka snažno podržava. “I brojke pokazuju taj kurs. Dve trećine trgovinske razmene Srbije odvija se sa članicama EU. Brisel je od 2000. godine odobrio Srbiji tri milarde evra donacija, sama Njemačka 1,6 milijardi evra finansijskih sredstava. Normalno je da pored toga Srbija ima tradicionalne i bliske veze sa drugim zemljama uključujući i Rusiju”, kaže Ditman. Na pitanje da li je za Njemačku sporan Srpsko-ruski humanitarni centar on kaže da ne komentariše statusna pitanja Srbije sa drugim zemljama, ali da pažljivo prate tu diskusiju i napomenuo da njemačke organizacije koje ovde pružaju humaniternu pomoć nemaju diplomatski status.

Upitan da li je Berlin na bilo koji način uključen u organizaciju protesta u Srbiji Ditman to negira, ali dodaje da se prate dešavanja i da su demonstracije normalan element u svakoj funkcionalnoj demokratiji.

Izvor: Nezavisne novine