kaztelU različitim državama postoje različiti zakoni, a svi sa ciljem da se poboljša životni standard stanovnika i da se pojača bezbednost.

Kao što postoje zakoni prema kojima morate imati vezan pojas kada se vozite u automobilu ili kacigu dok vozite motor, tako u jednoj državi postoji naizgled čudan zakon vezan baš za sigurnost građana.

Naime, u Nju Džerziju vlasti pokušavaju da među zakone svrstaju i zabranu korišćenja mobilnih telefona u hodu.

Ukoliko dođe do toga da se ova zabrana ozakoni, oni koji budu hodali i koristili mobilni telefon – mogu završiti u zatvoru.

Prema mišljenju jedne od članica skupštine, Pamele Lampit, koja je i predložila ovaj zakon, ovakav prekršaj bi trebalo da bude kažnjen novčanom kaznom od 50 dolara ili 15 dana zatvora – ili sa obe ove kazne.

“Ukoliko uređaji ometaju pažnju pešaka i vozača, to je opasno za sve učesnike u saobraćaju. Osoba koja prelazi ulicu i koristi smartphone predstavlja opasnost za vozače. Ta osoba mora biti kažnjena”, rekla je Lampit.

Nacionalno veće za sigurnost je pokazalo da je između 2000. i 2011. godine došlo do 11.101 nezgode koje su uzrokovane korišćenjem mobilnih telefona tokom kretanja.

Vozači automobila ne smeju korstiti telefon tokom vožnje, a s obzirom na to da su i pešaci učesnici u saobraćaju – ovaj zakon bi možda mogao i da bude uveden. Da li biste vi za njega glasali?

 

Izvor: Edukacija