glasses-933582_1280-890x395Često čujemo kako je jako važno piti dovoljno vode svakog dana, jer dehidratacija može imati različite negativne efekte na zdravlje čitavog organizma.

Međutim, kako da znamo koliko vode je dovoljno, koliko malo, a koliko može zaista da povoljno utiče na naše zdravlje?

Stručnjaci koji su sproveli istraživanja na Unvierzitetu Ilinoisu došli su do zaključka da ukoliko unosite samo jedan odsto više vode u odnosu na količinu koju inače pijete svakodnevno – unosićete manje kalorija, šećera i soli.

Upravo zbog toga stručnjaci apeluju na unošenje što više vode svakog dana, jer samo jedna ili dve čaše vode više nego obično može da ima veoma pozitivno dejstvo na ceo naš organizam.

Nakon istraživanja u kom je učestvovalo 18.311 osoba, rezultati su pokazali da odrasla osoba u proseku popije 4,2 čaše vode dnevno.

Međutim, oko 30 odsto ove tečnosti je voda, dok je 70 odsto tečnosti koja se unese – čaj, kafa ili bezalkoholni napici.

U toku istraživanja učesnici su imali zadatak da popiju samo jedan odsto više vode, a praćenjem rezultata dokazano je da se na ovaj način unosi 8,58 kalorija manje, skoro ceo gram šećera manje, kao i 9,8 miligrama mnje nego obično.

Međutim, ukoliko bismo pili jednu čašu vode više nego što to obično radimo – unosili bismo čak 205 kalorija manje, 18 grama šećera manje i 235 miligrama soli.

Izvor: Edukacija