Odgovor na pitanje ‘šta je pisac htio reći’ sada je prema autorima aplikacije, jednostavnije objašnjeno.

 

Engleski pisac za sobom je ostavio mnoštvo drama koje se izvode i danas – na repertoarima su nezaobilazno Romeo i Julija, Hamlet, Otelo, San ljetne noći.

Djela su mu prevedena na sve jezike svijeta i predmet su obaveznih analiza u školama. Zbog boljeg razumijevanja Shakespearea, napravljena je i aplikacija za pametni telefon.

Odgovor na pitanje – šta je pisac htio reći – sada je prema autorima aplikacije, jednostavnije objašnjeno. I to svim generacijama.

Zvijezda Gospodara prstenova Ian McKellen i redatelj Dereck Jacobi publici su približili svaku rečenicu Shakespearovih drama.

„Oduvijek sam osjećao, dok sam trebao čitati Shakespeara u školi, da to nije način na koji bi se taj pisac trebao predstaviti, da se u njemu može uživati. U njegovim djelima se uživa, a može se oživjeti samo ako ga uistinu razumijete – ako vidite drame na pozornici i ako ste u istom prostoru kao i glumci koji izgovaraju rečenice“, kaže McKellen.

‘Njegovo pisanje je čista radost’

Drame su pisane kao djela prilagođena za izvedbu na pozornici. Oluja iz 1611. prvo je Shakespearovo djelo koje se tumači pomoću aplikacije. Još je mnogo mogućnosti.

“Naprimjer, Shakespearova historija. Osim toga, o vremenskoj crti njegovog života i pozorišta, drame, možete raditi bilješke u školi i možete ih povezati i dovesti u korelaciju ako radite esej. Ali prva stvar je pomoći svima da razumiju šta je Shakespeare govorio jer jednom kada ga razumijete, njegovo pisanje je čista radost“, objašnjavanja redatelj Richard Loncraine.

Ian McKellen podsjeća zašto je ostavština Williama Shakespeara važna.

„Shakespeare nije maska. On nije nešto iz prošlosti. Još je bitan jer ima jedinstvenu sposobnost da nas sve razumije. Gotovo kao da je Shakespeare izumio ljudska bića.“

Tvorci aplikacije najavili su da namjeravaju rastumačiti svih 37 drama engleskoga pisca.

Izvor: Al Jazeera