Matična biblioteka i Katedra za kineski jezik Filozofskog fakulteta organizuju kurs kineskog plesa TAI ŠAN (tài jí shàn). Kurs plesa će voditi Dajana Majmunović, a prvi čas je već u ponedjeljak, 9.11.2015. godine u 16:00 časova. Učesnici će saznati što je Tai Shan, njegova istorija, kostimi, karakter i opšte karakteristike. Nastava će biti prilagođen učesnicima. Prijave za ples možete izvršiti na telefon 057 / 320-671, na Facebook stranicama ili u ponedjeljak u prvom satu. Kurs ples je besplatan, a mjesto održavanja je Kineska učionica u Dječijoj biblioteci, Spasovdanska 21.

Tai Shan je tradicionalni kineski ples sa lepezama. On je bio simbol socijalnog statusa. Lepeze su bile neodvojivi dio dvorova, za vrijeme proslave krunidbe ili brak. Majstori su pravili lepeze od slonovače, bisera i sandalovine, u zavisnosti od društvenog značaja. Koreografija je osmišljavana za privatne performanse i kako bi se istakao umjetnički rad na lepezama.

tai san

Upotreba lepeza danas, s jedne strane, uključuje pružanje udobnosti i ” svjež zrak “, a sa druge, predstavlja značajan detalj i sredstvo komunikacije u izvođačkim umjetnostima.

Današnji kineski ples sa lepezama namijenjen je  onima koji žele:

  • Da se upoznaju sa kineskom kulturom i tradicijom
  • Da se upoznaju sa upotrebom lepeza, bez obzira na to da li imaju ili ne prethodno iskustvo u plesu
  • Da nauče nešto novo
  • To have fun