Foto: Aljazeera

Premijer Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, koji predvodi delegaciju BiH u zvaničnoj posjeti Beogradu, javlja Tanjug.

Nakon svečanog dočeka, oni će razgovarati o regionalnoj stabilnosti i odnosima dvije države, dok će ministri iz obje vlade imati odvojene sastanke.

Vučić je najavio kako će sa Zvizdićem razgovarati o važnim pitanjima za dvije države, ističući kako je važno razgovarati o zajedničkoj budućnosti, dok je Zvizdić uoči posjete izrazio uvjerenje kako će njegov susret s Vučićem imati pozitivan utjecaj na ukupnu relaksaciju odnosa Srbije i BiH.

Predsjednik Vlade Srbije je sinoć bio domaćin Zvizdiću i na radnoj večeri po dolasku delegacije BiH u Beograd.

Kako navodi Tanjug, bh. premijer je sa delegacijom doputovao sinoć u Beograd, a na aerodromu Nikola Tesla ih je dočekao prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Osim Zvizdića, u delegaciji BiH su i zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak i ministar komunikacija i transporta Ismir Jusko.

Zajednička budućnost

Premijer Srbije Vučić, koji je delegaciji BiH u nedjelju navečer bio domaćin neformalne večere, izjavio je ranije da će sa Zvizdićem u ponedjeljak razgovarati o važnim pitanjima za dvije države, ističući da je važno razgovarati o zajedničkoj budućnosti.

“Uvek konkretno razgovaramo, nekad je za nešto potrebno pola godine, nekad pet, ali uvek je dobro da razgovarate”, rekao je Vučić i dodao da je zato zahvalan Denisu Zvizdiću što dolazi u Beograd.

On je naveo da je važno da se ozbiljno sagledaju pozicije BiH i Srbije i zajednička budućnost, iako, kaže, mnogi ne misle tako.

“Srbi i Bošnjaci moraju da imaju dogovor, ali i svi ostali, o tome kako da funkcionišu u budućnosti, da sve rešavamo dijalogom, a zatim i nadogradimo saradnjom u obrazovanju, kulturi, sportu…”, rekao je Vučić.

Izvor: www.balkans.aljazeera.net