Preduzeće „Energoinvest“ Rasklopna oprema tužilo je Republiku Srpsku i Investiciono – razvojnu banku RS zbog neispunjavanja preuzetih obaveza, na osnovu čega traži naknadu štete od 15 miliona maraka, otkriva poslovni portal Capital.ba.

„Energoinvest“ RAOP je tužbu podnio još 2014. godine zbog, kako se navodi u tužbenom zahtjevu, „neispunjavanja obaveza RS i IRB-a koje su preuzele protokolom sa obavezujućom snagom iz 2012. godine“.

RAOP u tužbi navodi da je ovim protokolom bio utvrđen način rješavanja dospjelih obaveza „Energoinvesta“ i omogućavanja nastavka proizvodnje, a koji prema tvrdnji ove firme, RS i IRB nisu ispoštovale, zbog čega je „Energoinvest“ pretrpio milionsku štetu koju sada potražuje.

Riječ je o protokolu kojim je bilo predviđeno da RAOP, čiji je većinski vlasnik “Jugotrejd” iz Beograda”, emituje obveznice u iznosu od 11 miliona KM koje bi IRB kupila, a u cilјu saniranja obaveza i nastavka proizvodnje.

Međutim, do realizacije tog protokola nije došlo, a Poreska uprava RS je zbog neplaćenih milionskih obaveza popisala i zapečatila imovinu ovog preduzeća, koju je potom u izvršnom postupku 2013. godine prodala za 7,6 miliona KM.

Imovinu je kupio „Elektroinžinjering“ Banjaluka, koji su osnovale ruske firme “Ker Inžinjering“ i “Vektor Plus“ iz Moskve, a u RAOP-u je nakon nekoliko mjeseci otvroren stečaj koji i danas traje.

U Okružnom privrednom sudu u Banjaluci 20. januara održano je ročište po tužbi, a glavna rasprava zakazana je za 10. mart.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo