Beograd — Polovina od 10 tačaka programa nove vlade tiče se ekonomije, a značajan deo pripada i obrazovanju, zdravstvu i evropskim integracijama, objavio je “Blic”.

vupo

Reč je, kako navodi taj list, o polaznim tačkama koje će u programu biti detaljno razrađene, a premijer Aleksandar Vučić će svaku stavku obraditi na 10 strana.

Prva tačka premijerovog programa nove vlade odnosi se na radna mesta, odnosno smanjenje nezaposlenosti i ulaganje u nova radna mesta za budućnost – IT, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća, strana ulaganja…

Sledeća tačka je uravnotežen budžet, rešavanje problema iz prošlosti – NPL’s, odnosno restrukturiranje duga, zatim preduzeća u državnom vlasništvu, odnosno privatizacija, energetika.

Premijer je kao treću tačku, prema pisanju “Blica”, odredio povezivanje Srbije sa svetom, ulaganje u infrastrukturu i turizam kako bi Srbija postala regionalno saobraćajno čvorište – infrastruktura, koridori, pruge, luke, turizam, onosno letovi, avio saobraćaj, MRO (održavanje, popravka, remont)…

Kao peti cilj je postavljen pokretanje poljoprivrede i podsticanje zemljoradnika da uvećaju i prošire prozivodnju – dodatna vrednost, marketing, reforma u oblasti poljoprivrednog zemljišta, reforma podsticaja…

Sledeća tačka je kvalitetno obrazovanje mladih i reforma obrazovanog sistema Srbije – predškolsko, dualno obrazovanje, reforma visokog obrazovanja, sveobuhvatni programi za mlade, a sledi zdravlje i novi plan za zdravstvenu zaštitu, kroz rad na prevenciji bolesti, uređenje zdravstvenih ustanova, smanjenje vremena čekanja, veći kvalitet nege, rešavanje pitanja strukturnih viškova.

Obezbeđenje pravednog društva, borba protiv korupcija i podrška onima kojima je najpotrebnija kroz pravedniji sistem socijalne zaštite je sedma tačka programa, a sled stgvaranje sistema koji služi građanima, kroz korenite promene ka efikasnom javnom sektoru – racionalizacija broja zaposlenih u cilju efikasnosti (plata), eliminisanje birokratije, E-vlada.

Slede očuvanje bezbednosti zemlje, borba protiv kriminala, očuvanje nacionalne bezbednosti i borba protiv terorizma, zastita od katastrofa i zaštita životne sredine, a 10. tačka put Srbije u EU.

Izvor:Blic