festival-koral-cesko-vece

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Muzička akademija, u saradnji sa Ambasadom Republike Češke u BiH i udruženjem Koral, 16. aprila u Istočnom Sarajevu organizuju “Festival Koral – Večeri češke muzike” na kojem će nastupiti klavirski duo Helena i Radomir Melmuka.

Umjetnički rukovodilac Festivala Koral, koji se održava po četvrti put, doc. mr Klaudija Krkotić istakla je da je veliko zadovoljstvo ugostiti češki klavirski duo Helenu i Radomira Melmuka.

 

festival-koral-cesko-vece-pozivnica

“Zadovoljstvo je po drugi put izgraditi kulturni most sa Republikom Češkom. Posebno smo zahvalni Češkoj ambasadi u BiH sa kojom imamo izuzetnu saradnju, a posebnu zahvalnost dugujemo i Klari Kadlečovoj”, rekla je Krkotićeva.

Helena i Radomir Melmuka zajedno sviraju od 1965. godine, kada su nastupili prvi put na koncertu u Karlovim Varima. Rade na interpretaciji i promociji stvaralaštva, prije svega češkog, na klaviru za četiri ruke kao i na dva klavira.

Iza sebe imaju bogato koncertno iskustvo. Održali su mnogobrojne koncerte i majstorske kurseve širom svijeta, a nastupali su i u većim gradovima bivše Jugoslavije. U periodu od 1971. do 1973. godine podučavali su na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Ovi muzičari iza sebe imaju brojne snimke, te niz djela koja su im napisali i posvetili sadašnji kompozitori.

festival-koral-cesko-vece-plakat1

Koncert čeških umjetnika biće održan u subotu, 16. aprila, u 20 časova u sali Muzičke akademije.

IZVOR : UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU