kradja-ilu33U prva tri mjeseca ove godine na području Kantona Sarajevo ukradeno je 188 motornih vozila, od čega su 64 vraćena, a sami vlasnici pronašli su 28 vozila, piše bh. novinska agencija Patria.

Od strane policije MUP Kantona Sarajevo vraćeno je 29 vozila, MUP RS-a tri, drugih MUP-ova i uz novčano naknadu – po dva.

U odnosu na isti period 2015. godine došlo je do povećanja broja ukradenih vozila za 22 vozila. Najviše krađa automobila bilo je na području općine Novi Grad 59, zatim Stari Grad 53, Novo Sarajevo 44, Ilidža 29 i Vogošća 3.

Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju otuđenja motornih vozila na području Kantona Sarajevo, nadležnom tužilaštvu podneseni su službeni izvještaji protiv 17 lica.

Javna je tajna da ukradena vozila na području KS završavaju na teritoriji RS-a Lukavice, Sokoca i Pala. Kako saznaje Patria iz dobro obaviještenih izvora, lopovi nakon krađe sami pozivaju vlasnike te traže novac za vraćanje skupocjenog automobila. Ukoliko vlasnik odbije, automobil vrlo brzo se rastavlja u dijelove koji se dalje preprodaju.

Posljednja akcija SIPA-e Bavarac izvedena je krajem januara 2016. godine kada su uhapšene četiri osobe zbog autokriminala u BiH. Tri osobe su iz Brčkog jedna s Pala. Izvršen je pretres lokacija u Brčko Distriktu, kao i jedne lokacije u Istočnom Sarajevu.

Itvor:Fokus