Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče 16.03.2017. godine u Istočnom Sarajevu s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Sastanak je trajao dvadesetak minuta, poslije čega je Vučić napustio Istočno Sarajevo i nije se obraćao novinarima.

Vučić je u Sarajevu učestvovao na Samitu premijera zemalja zapadnog Balkana.

Dodik je rekao novinarima da je s Vučićem razgovarao o problemima u BiH i “pokušaju da Srbija pomogne u riješavanju nekog od tih problema”. Prema njegovim rečima, najvažnija tema razgovora bilo je kako da se dođe do novih radnih mjesta.

“Srbija je veoma uspješna u tome i tako je stabilizovala političku situacija i postala atraktivna stranim investitorima. Naravno, BiH to nije u stanju”, rekao je Dodik.

“BiH nema ni vladu, ni premijera”

Dodao je da ga je Vučić obavjestio o Samitu održanom u Sarajevu i naveo da BiH nema vladu niti premijera pa se to ne može nazvati Samitom premijera Zapadnog Balkana.

Predsjednik RS ocjenio je da je Vučić jedini lider koji ima kapacitet da donese stabilnost u regionu.

“Može se jasno vidjeti da je Vučić prepoznat od EU i Njemačke kao lider koji može doprinjeti razvoju situacije u regionu. EU i Njemačka su morale razgovarati sa liderom tog kapaciteta u EU, ja to na taj način vidim”, rekao je Dodik.

Upitan o krizi u Predsjedništvu BiH, koja je nastala poslije odluke bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića da mimo te institucije podnese zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, Dodik je rekao da on “nema namjeru da ih miri”.

“Ozbiljno je loša situacija u BiH, a to je nastalo zbog Izetbegovićeve zloupotrebe, koji je mislio igrati igru koju ne može. Ispao je veoma neozbiljan i lošeg karaktera”, rekao je predsednik RS.

Izvor: N1