Udruženje građana “Probudi se” iz Vojkovića, opština Istočna Ilidža, realizovalo je projekat “Ujedinjeni za ljepšu okolinu”. Cilj projekta je očuvanje životne sredine, uljepšavanje i čišćenje okoline i podizanje svijesti o ekologiji, te omogućavanje kvalitetnog provođenja slobodnog vremena za mlade ljude. U okviru projekta su napravljeni park pod nazivom Ambijentalna cjelina „Vrtovi Vojkovića“, teretana na otvorenom i teren za odbojku na pijesku. Izgrađeno je 300 m suhozida. Vrijedne ruke su uz pomoć mehanizacije prebacile 3 kamiona kamena i 20 kamiona zemlje, zasadile stotine biljaka, 5 puta plijevile i kosile travu, a mnogi koji su dali svoj doprinos su starosti – od 3 do 83 godine!

parkic

Iskrčeno je, očišćeno od smeća, poravnato i uređeno preko 500 m2 oko Golobovića mosta na kojoj je postavljena teretana i teren za odvojku na pijesku.

vojkovici2

Realizacija projeka je počela u aprilu 2015. godine i trajala je 7 mjeseci. Prva sredstva su uplaćena u junu 2015. godine, projekt je završen krajem septembra i svečano otvaranje terena je bilo 02. 10. 2015. godine. Poslednju uplatu sredstava je Ambasada Češke u BiH izvršila sredinom oktobra nakon inspekcije rezultata projekta i podnesenog izvještaja o utrošku sredstava. Ukupna vrijednost projekta je oko 25.000,00 KM. Glavni donator u finansiranju projekta sa 16.600,00 KM je Ambasada Češke u BiH, a učestvovao je i Grad Istočno Sarajevo sa 500,00 KM. Preostali iznos je doprinos udruženja „Probudi se“ kroz volonterski rad i materijalno-tehničku podršku.

Realizaciju projekta su pomogli i Omladinski savjet Istočna Ilidža kao partnerska organizacija, opština Istočna Ilidža, o.š. „Aleksa Šantić“, KUD „Bratstvo“, SKUD „Vojkovići“, lokalni privrednici kao i firma „Bosman“ Iz Sarajeva. Svečani završetak projekta i otvaranje terena su organizovani 02. 10.2015. godine, a nakon toga je održan turnir u odbojci na pjesku.

odbojka

Svečanosti su prisustvovali češki ambasador i gradski i opštinski zvaničnici. Na otvaranju su članice Udruženja organizovale i izložbu ručnih radova i svojih prehrambenih proizvoda, koje inače prodaju na nekoliko štandova u Istočnom Sarajevu.

vojkovici3